hirdetés

Vasúti kocsikat gyártana a Stadler és a Mészáros Csoport közös cége, magyar egyetemekkel is együtt dolgoznának. Nagy kérdés mi lesz így az orosz Metrowagonmas vasúti és metró kocsik közös gyártásával ? Persze az is lehet a magyar milliárdost a svájciak MÁV szerződése érdekli igazán.

 

Szándéknyilatkozatot írt alá a Stadler Rail Group és a Mészáros Csoport egy közös vegyesvállalat létrehozásáról – közölte a két cég.

A tájékoztatás szerint a magyarországi telephellyel működő svájci–magyar vegyesvállalat fő profilja a tervek szerint vasúti teher- és tartálykocsik gyártása lesz.

A közös vállalat 2023-ig közel 500 magyarországi munkahely megteremtését célozza meg, emellett a fejlesztési és mérnöki kapacitás létrehozásárért magyar egyetemekkel duális képzési program bevezetését is elő kívánja mozdítani – írják a közleményben.

Az eset nagyban befolyásolhatja az orosz vasúti és metrókocsik gyártását, amelyet eddig a magyar állam támogatott. S amelyre a svájci Stadler picit be is sértődött. A Metrowagonmas azonban a Stadlerrel is jó kapcsolatot ápolt az Esti Újság úgy tudja de az orosz és az Eu szabványok eltérése a közös gyártást nagyban akadályozza. ráadásul a szakember is kevés Magyarországon, mondhatni alig van szakmunkás.

A Stadler azonban a MÁV-al is komoly szerződésben áll és lehet, hogy Mészáros ezt szeretné, hisz a vasúti vezetékek felügyelete, javítása komoly milliárdokat jelentenek, a svájciaknak ez azonban már nyűgös feladat.

(H.Sz.)