hirdetés

Mesés fizetéssel csábítja a kéményseprőket a Belügyminisztérium. A mestervizsgával rendelkezők 360 ezer forintos bruttó bért kapnak, a szakmunkások 230 ezret kaszálhatnak, ha a katasztrófavédelemhez mennek dolgozni. A belügyi szerv április 15-ig várja a pályázatokat a jelentkezőktől, akik július elsejétől biztos állásban, biztos fizetésre számíthatnak, s ez többnyire magasabb lesz az eddigi bérüknél.

2014.08.08. Kéményseprõ, Pécs. Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Belügyminisztérium, azaz a katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve az év második felétől végzi majd a kéményseprő-ipari szolgáltatást. Hajdu Márton tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Somogyi Hírlapot kedden arról tájékoztatta: a feladat szakszerű ellátásához az első lépcsőben közel 400 kéményseprőt vesznek fel július elsejével.

A mestervizsgával rendelkező kéményseprők bruttó 360 ezer forintos átlagbérrel, a kéményseprő szakmunkások pedig bruttó 230 ezer forintos átlagfizetéssel és egyéb juttatásokkal  kezdhetik meg a munkát a katasztrófavédelemnél – közölte. – A kéményseprők ezt az összeget nem jutalékos rendszerben, hanem fix bérként fogják megkapni.

A katasztrófavédelem július elsejétől minden olyan helyen átveszi a lakossági kéményseprést, ahol ezt a feladatot a megyei jogú város önkormányzata nem vállalta. A lakossági szektorban végzett sormunka, vagyis a kémények ellenőrzése és műszaki vizsgálata ingyenes lesz. Fizetni csak akkor kell érte, ha az első két alkalommal nem valósult meg az ellenőrzés, azonban ilyen esetben is csak a teljes ár töredékét kell megtéríteni. A katasztrófavédelem Somogyban, továbbá Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megye egészén, míg Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Pest megye egy-egy részén jelenik meg immár kéményseprő-ipari szolgáltatóként. A többi megyében továbbra is a jelenlegi szolgáltató végzi a sormunkát.

Az OKF szóvivője azt is közölte: folyamatosan érkeznek a jelentkezések a katasztrófavédelem által közzétett kéményseprői álláshirdetésre, amelyre április 15-ig jelentkezhetnek a kéményseprő szakmunkás és kéményseprő-mestervizsgával rendelkező szakemberek. A Somogyi Hírlapnak egy helyi vállalkozás munkatársa kedden azt mondta: tudomása szerint 43 kéményseprőt alkalmaznak majd Somogyban.

Szerintem gond nélkül feltöltik a létszámot, így várhatóan nálunk sima lesz az átmenet – hangsúlyozta. – Megyénkben közel 160 ezer kémény található, munka tehát később is bőven lesz.

A fix fizetés mellett bruttó 200 ezer forint béren kívüli juttatásra és a munkába járás költségének megtérítésére is számíthatnak a kéményseprők. A megyei vezetők bruttó 460 ezer forintot kapnak várhatóan. Egy kéményseprő szakember szerint versenyképes fizetést kínálnak, s ez az összeg magasabb, mint amit számos helyen jelenleg a szakmunkásoknak fizetnek.