hirdetés

Merkel lemond
2014-07-14 11:59

Váratlan terv a német kancellártól. Állítólag lemond önként Angela Markel s így nem várja meg a következő választások eredményét. A döntés hátterében főként az áll, hogy a harmadik választást már nem tudja megnyerni a kancllár és pártja.

merkel

Számos kormánytagtól és koalíciós politikustól származó információra hivatkozva a Spiegel vasárnap arról számolt be, hogy Angela Merkel önként távozna hivatalából idő előtt, ezzel ő lenne az első kancellár 1949 óta, akivel ez megtörténne.

Tényleg nagyon komolyan fontolgatja – idéz egy kormányzati illetékest a lap. Merkel lehetséges utódjaként Ursula von der Leyen jöhet szóba a legnagyobb eséllyel, aki jelenleg a védelmi miniszteri posztot viszi. Ez a pozíció gyakorlatilag egy lehetőség von der Leyen számára a külpolitikai bizonyításra.

Merkel környezete szerint még nyitott, hogy a jelenlegi kancellár mihez kezdeni az idő előtti távozás után, könnyen elképzelhető, hogy egy nemzetközi szervezet vezetését vállalja el. Ilyen pozíció lehet az ENSZ főtitkári vagy az Európai Tanács elnöki posztja. Mindkét esetben 2016 végére, 2017 elejére keresnének új embert – ismerteti a lap.