hirdetés

Hányást okozott a kígyóuborka. Mint kiderült, tiltott növényvédő szert mutattak ki a Tolna megyei kiskereskedőnél talált uborkákban, ezért kivonták a forgalomból – közölte Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Hogy hányan vásároltak ilyen hánytató-mérgező uborkát, nem tudni.

Cucumber

A NÉBIH ellenőrei az éves ellenőrzési terv szerint vizsgálták a kiskereskedő raktárában vett mintát, amely a jelenlegi adatok szerint egy csongrádi őstermelőtől egy szegedi telephelyű szövetkezet közvetítésével érkezett, és több zöldségeshez is szállítottak belőle. A laborvizsgálat a mintában határérték felett mutatta ki olyan rovarölő szer hatóanyagát – acefátot és metamidofoszt –, amely sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem engedélyezett. A mért hatóanyag-maradék  a szokásosnál jelentősen nagyobb mennyiségű uborka fogyasztása esetén, nagy dózisban, rövid időn belül jelentkező tüneteket – émelygést, hányást, gyengeséget – okozhat, ám gyorsan felszívódik, illetve 1-3 napon belül távozik a szervezetből, és hosszú távú egészségügyi károsodást nem okoz. Normál fogyasztási szokásoknak megfelelő mennyiségben tüneteket nem, vagy kis eséllyel okozhat a hatóanyag.

Magzatkárosító, mutagén, génkárosító vagy karcinogén hatást nem figyeltek meg egyik hatóanyag esetében sem. Aki mégis tapasztalja a kígyóuborka elfogyasztását követően a felsorolt tüneteket, keresse fel kezelőorvosát – javasolja az élelmiszer-biztonsági hivatal.
Az országos főállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el, az érintett tételeket a kereskedelmi forgalomból visszahívják. A Nébih folyamatosan közli az érintett helyeket és egységeket, ahonnan a termék a vásárlókhoz kerülhetett.