hirdetés

Bár sokan várták az autóhitelesek megmentését is, de igazából savanyú lett a szőlő. Sokan többet vártak. Ugyanis csak 10 százalékkal csökkenhet majd az autóhitelesek törlesztőrészlete  sok elemző szerint az autóhitelek forintosításának köszönhetően.

autók

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy piaci árfolyamon forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján. Ennek az összköltsége 31 milliárd forint, amelyet részben az állam részben a bankok állnak.

Az ING szakértője, Balatoni András szerint az ügyfelek nagy része örömmel fogadja majd a döntést és biztosan élni fog a forintosítás nyújtotta lehetőséggel, hiszen így megszabadulhat a devizahitel jelentette kockázatoktól. Arra a kérdésre, hogy ez a folyamat milyen terhekkel jár majd a bankoknak, az ING szakembere azt válaszolta, hogy az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegéből ugyan 15 milliárd forintot áll a költségvetés, a fennmaradó összeget azonban a bankszektornak kell biztosítania. Az elemző az újabb forintosítás esetében is pozitívumként értékelte a bankok devizakötöttségtől való megszabadulását, illetve, hogy a bankok hitelportfóliója kevésbé lesz kockázatos és várhatóan csökken vagy stagnál a nemfizetési ráta.

Az autóhitelesek törlesztőrészleteiről Balatoni András azt mondta, a forintosítás után az ügyfelek törlesztőrészletei stabilizálódnak és várhatóan 10 százalékkal csökkennek.