hirdetés

A legendás Harley 12 millió dollárt, azaz 3,5 milliárd forintot fizet az amerikai hatóságoknak egy olyan eljárás lezárása érdekében, amely az általa gyártott motorok megengedettnél nagyobb légszennyezése miatt indult el.

harley-miltary

A hatóságok kötelezték a motorkerékpár-gyártót arra is, hogy fejezze be azoknak a berendezéseknek („super tuner”) árusítását, amelyek nagyobb teljesítmény leadását teszik lehetővé, de növelik a motorok szennyezőanyag-kibocsátását is.

Az amerikai hatóságok szerint a Harley 2008 óta mintegy 340 ezer szuper tunert adott el. A társaság tagadja a vádat, azt állítva, hogy a berendezéseket kizárólag zárt körű versenyek céljaira adták el és közúti forgalomba nem kerültek. A megállapodást a motorkerékpár-gyártó „jóhiszemű kompromisszumnak” nevezte. Beszünteti a super tunerek gyártását és ebben a hónapban megsemmisíti a kereskedések el nem adott készleteit.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma elrendelte azt is, hogy a Harley fizessen be 3 millió dollárt egy, a légszennyezés csökkentését célzó helyi környezetvédelmi projekt számára. Az Igazságügyi Minisztérium helyettes jogi igazgatója, John Cruden közleményében leszögezte: „Figyelembe véve a Harley-Davidson vezető szerepét ebben az ágazatban, a megállapodás egy nagyon jelentős lépés számunkra. Meg akarjuk állítani azoknak a jogszerűtlen berendezéseknek a feketepiaci értékesítését, amelyek szennyezik az utakat és károsítják a települések levegőjét.”

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége hosszú ideje fellép azok ellen a vállalkozások ellen, amelyekről feltételezi, hogy megsértik a Tiszta Levegőről szóló törvényt. Különösen alapos vizsgálatot folytattak annak a berendezésnek a használatával kapcsolatban, amelyet a Volkswagen alkalmazott. A német autógyár elismerte, hogy egy jogellenes szoftver beiktatásával megszegte az amerikai előírásokat.