hirdetés

Úgy tudjuk miután kiderült, hogy a magyar állam nem kívánja egyben tartani és megvenni Munkácsy Mihály Trilógiájának hiányzó darabjait, egy kelet magyarországi város még áprilisban felajánlotta vitéz Pákh Imre műgyűjtőnek, hogy megvásárolná tőle Munkácsy híres Golgotáját. Úgy tudjuk az Amerikában élő üzletember megköszönte a közvetítőknek a lehetőséget de közölte, hogy nem él a lehetőséggel, mert minden rendben van. Pákh úr tévedett s úgy tűnik a nagy fideszes barátai is cserben hagyták, hisz hiába tartotta el évekig a nyilatkozatairól is közismert  L. Simon Lászlót államtitkárt és Rákay Filipet, akik mind mind Pákh alapítványaiban ténykedtek évekig a kínos nem kormányzás éveiben, s nem ingyen tették mindezt.

Schmitt Pál  Pákh Imre

A kormányzat szerint a festmények tulajdonosaitól függ, hogy a Munkácsy képek megszerzésére irányuló tárgyalások lezárásaként mikor köthetik meg az adásvételi szerződéseket. A tulajdonosoknak azonban nem lehet határidőt szabni. A Szépművészeti Múzeum igazgatója szerint a nemzetközi műkincspiacon ismert, hogy a trilógia hiányzó darabjainak egyetlen lehetséges vásárlója a magyar állam, de ez nem jelenti azt, hogy irreális árat kényszerítsenek rá.

A kormány kezdeményezte a Munkácsy-trilógia képeinek valós, szakértői véleményen alapuló forgalmi értékének megállapítását, ezt követően a szakértői értékbecslések elkészültek  – közölte a parlament honlapján az Emmi parlamenti államtitkára Rétvári Bence.

Úgytudjuk az EMMI nagyot téved, hisz a Munkácsy által festett Golgotára van vevő. egy város egy kelet magyarországi település tett szóbeli ajánlatot Pákh Imre műgyűjtőnk, illetve jelezték, hogy szándékaik komolyak. Mindez tavaly áprilisa körül volt de az Amerikában élő magyar üzletember megköszönte ugyan a lehetőséget egy jogi közvetítőn keresztül, de jelezte nem kell aggódni, minden rendben van a képeket megveszi az állam. Nos egyelőre az üzletember tévedett. bár tény és való, hogy mind Rákay Philipet, köztévés vezetőt, mind  a nyilatkozatairól híressé vált L.Simon államtitkárt  is évekig tartotta el Pákh Imre alapítványa, hisz mindkét nagy fideszes tagja volt ezen szervezeteknek és valamiféle költségtérítést biztosan kaptak. Nos jó tett helyébe szegény Pákh sok jót nem várhat. Úgy tűnik nagyon. A magyar állam ugyanis fillérekért akarja megvenni a épeket.

A kormányzatot Szelényi Zsuzsanna (Együtt) kérdezte arról, mi a terv Munkácsy Mihály felbecsülhetetlen értékű festményegyüttesével. Rétvári hangsúlyozta: a kormány kifejezett szándéka, hogy a magyarság számára kiemelkedő kulturális értéket hordozó teljes Munkácsy-trilógia, mint nemzeti örökség, állami tulajdonként állhasson rendelkezésre a hazai és a külföldi közönség számára.

Egy július 18-i rendeletben az egyes nagy értékű képzőművészeti alkotások értékbecslésének eljárásrendjére fogalmaznak meg szabályokat. Azokra az esetekre, amikor a kulturális javak egyedi vásárlások eredményeképpen kerülnek állami tulajdonba. Ennek alapján szükséges, hogy három független szakértő külön külön állapítsa meg azok értékét. A Munkácsy-trilógia különböző tulajdonban lévő festményeit 1995-ig nem lehetett együtt megtekinteni, ekkor állította ki mindhármat a debreceni Déri múzeum. Az Ессе Homo című alkotás а magyar állam, а Golgota Pákh Imre amerikai-magyar üzletember, műgyűjtő, а Krisztus Pilátus előtt pedig а kanadai Hamilton Művészeti Galéria tulajdonában van. Rétvári kiemelte: a festmények tulajdonosaitól függ, hogy a megszerzésükre irányuló tárgyalások lezárásaként mikor köthetik meg az adásvételi szerződéseket, azonban a tulajdonosok számára a kormányzat nem adhat semmiféle határidőt.

A Krisztus Pilátus előtt című kép letéti szerződése 2014. július 31-én lejárt, kanadai tulajdonosa pedig visszakérte az államtól és el is szállította. A múzeum korábbi közleménye szerint а festmény „megvásárlásról, illetve а bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel”. Kósa Lajos akkor még debreceni polgármesterként azt mondta, hogy az anyagi fedezet rendelkezésre áll a kép megvásárlására a Magyar Nemzeti Bank értéktár programja (30 milliárd forintos) keretében. A nyárra ígért vásárlás azonban elmaradt.

A Pákh Imre tulajdonában lévő Golgota letéti szerződése már 2013 őszén lejárt, így jelenleg érvényes szerződés nélkül van a múzeumban. Pákh állítólag csak szívességből hagyta ott а képet. A tulajdonos korábban azt nyilatkozta: úgy tűnik, hogy Magyarországon nem tartanak igényt Munkácsy képeire. Szelényi Zsuzsanna arra emlékeztetett, hogy Pákh tudomása szerint érdemben nem tárgyalt senki a kanadai Hamilton Galériával a másik Munkácsy kép megvételéről. Pákh két éve tárgyalt a kormánnyal, akkor abban állapodtak meg, hogy hajlandó eladni a Golgotát, kormányzat pedig hajlandó megvásárolni azt.

Mennyit érnek a képek?

A világhírű londoni aukciósház, a Christie’s 10 millió dollárban állapította meg a Golgota árát a Figyelő Online szerint. A Sotheby’s hasonló eredményre jutott, valamint az amerikai Fine Art Asset Management is. A bécsi Künstlerhaus igazgatója, Peter Bogner is 10 millió mondott, de euróban. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Krisztus Pilátus előtt című képet 1988-ban egy New York-i árverésén 60 ezer dollárért adták el. Baán László szerint a nemzetközi műkincspiacon ismert, hogy a trilógia hiányzó darabjainak egyetlen lehetséges vásárlója a magyar állam, de ez nem jelenti azt, hogy irreális árat kényszerítsenek rá.

Úgy tudjuk a lassan egy éve váró magyar település 1 millió eurot szán a kép megvásárlására előlegként és a fenn maradó 9 millió eurót is egyéb más támogatók, lokálpatrióták révén előteremti, amennyiben Pákh Imre valóban el akarja adni a Golgota festményt. Mindez pedig jobb ajánlat mint a magyar államé, amely egy a magyar kultúra és demokrácia életében kevésbé fontos seuso kincsek néhány darabjáért ért sokkal több pénzt adott.

( Fotó: Blikk)