hirdetés

Megújul a tízezres
2014-09-01 13:47

A hat címletet tartalmazó hazai bankjegysorozatból elsőként a megújított tízezer forintos bankjegy 2014. szeptember 2-től válik hivatalos fizetőeszközzé, de decembertől jelennek meg tömegesen a forgalomban. Új címletet nem vezetnek be, a bankókon szereplő történelmi személyiségek is maradnak, csupán a rajzolat változik.

új tizezres

A hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki az MNB, a megújított tízezres széleskörű elterjedése a jövő év folyamán várható. Az új tízezresen továbbra is Szent István király látható majd, a hátoldalán marad az esztergomi látkép, de a főbb motívumok és az értékjelzés érdes felületűek, jól tapinthatóak lesznek.

A 1997 és 2001 között bevezetett jelenlegi bankjegysorozatot a 2014-2018-as időszakban korszerűbbre és biztonságosabbra cserélik. A bankjegycsere teljes költsége 15-20 milliárd forintra tehető majd, de ebből tisztán az új bankjegyek cseréje, forgalomba hozatala 6-8 milliárd forintra rúg. Az új címletek a korábbinál jobban különböznek majd színükben, tapintható formájukat a vakok és gyengén látók szövetségével konzultálva alakították ki.

Az alelnök kérdésre elmondta: az euró bevezetésére nincs céldátum, ha a kormány eldönti, mikor akarja azt meglépni, akkor a készpénzlogisztikai szakemberek megtervezik a forgalombahozatal teendőit.