hirdetés

Felújítják a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola, az egykori debreceni Zenede épületét az Új főnix terv keretében. A megszépült zenei iskola modern napkollektorokat is kap, azaz környezetbarát lesz. A jó hírt a cívis város polgármestere, Papp László közölte.

debreceni ZENEDE

Papp László tájékoztatása szerint 360 millió forint pályázati, illetve több mint 100 millió forint saját önkormányzati forrásból felújítják az épület teljes külső homlokzatát, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a gépészeti berendezéseket és az elektromos hálózatot, szigetelik és felújítják a tetőszerkezetet, ahol napelemeket is elhelyeznek.

A polgármester elmondta, hogy Debrecen 2023-ra megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet, ebben jelentős szerepet szánnak a Zenedének és az épület szomszédságában létrejövő zenei kulturális negyednek, benne egy új hangversenyteremmel és a Latinovits Színházzal. Pósán László fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az, hogy az állam működteti az intézményeket, nem egyenlő az államosítással. A tulajdonos nélkül sehol nem történhet érdemi változtatás, az állami támogatásra is – mint Debrecen esetében – a tulajdonos önkormányzatnak kell a forrásokra pályáznia.

Pappné Gyulai Katalin, a debreceni tankerület vezetője arra utalt, hogy a református kollégium után a Zenede a város második legrégebbi intézménye, és az egyedüli a világon, amely Kodály Zoltán hozzájárulásával, még a zeneszerző életében felvehette a nevét. Tóth József, a zeneiskola igazgatója hozzátette: a felújítással nemcsak egy épület, hanem egy szimbólum újul meg Debrecenben. Emlékeztetett arra, hogy a város polgárai 1862-ben határozták el a Zenede felépítését, az intézmény közadakozásból készült el 1893 és 1895 között, megteremtve a debreceni kultúra bölcsőjét.

(Fotó: MTI)