hirdetés

Újabb fordulat állt be a vádhatóság által maffiavezérnek tartott Portik Tamás perében, úgy tűnik. Portikot ugyanis nemcsak Prisztás József megöletésével, de az Aranykéz utcai robbantással is vádolják, s az egyik régóta keresett szlovák bandatag holttestét nemrég megtalálták.  Egy Brnóhoz közeli erdőben megtalálták az 1998 nyara óta eltűntként keresett Jozef Hamala holttestét – közölte a szlovák Televízne noviny kereskedelmi televízió. Mindez azért fontos, mert Hamala volt az, aki az Aranykéz utcai robbantás helyszínére vitte azt az autót, ami tele volt rakva robbanóanyaggal. Az egész ügyben az az érdekes, hogy annak idején az Aranykéz utcai robbantást olyan személyek követték el, akiknek mind diplomata-útlevelük volt. Sőt anno a hatóságok azt hangoztatták, hogy a hazánk ellen irányuló Omega-akció része volt ez a robbantás is, sok mással együttesen, amelyet a szlovák titkosszolgálat végeztetett el Hamaláékkal, akik szintén régen ügynökök voltak. 

aranykez4

Hamala az 1990-es évek közepén Jozef Rohác vezetésével Magyarországon működött szlovák bűnszervezet tagja volt. A magyar rendőrség gyanúja szerint 1998 tavaszán ő vásárolta azt a kis Polskit, amelyben az Aranykéz utcai merénylethez használt pokolgépet elhelyezték. Közvetlenül a négy halálos áldozatot követelő robbantás után azonban Hamalának nyoma veszett. Már akkor hallani lehetett olyan szóbeszédet, hogy Rohácék tették el láb alól a túlságosan sokat fecsegő társukat. Kivégzése körülményeiről számos találgatás kapott lábra a rendőrségen és az alvilágban egyaránt.
A Televízne noviny közlése szerint Hamalát két fejlövéssel kivégezték. Holttestét a magyar rendőrségtől kapott DNS-minta alapján azonosították.
Minden jel arra utal azonban, hogy magyar, illetve Magyarországon különböző bűnügyekben gyanúsítottként kihallgatott bűnözők vallomása alapján találták meg a szlovák hatóságok Hamala „sírját” Brno mellett.

Az egész ügyben az az érdekes, hogy annak idején az Aranykéz utcai robbantást olyan személyek követték el anno 1998-ban, akiknek mind diplomata-útlevelük volt. Így a nyomozó hatóságok joggal feltételezték, hogy  a hazánk ellen irányuló lejárató Omega- akció része volt ez a robbantás is, sok mással együttesen, amelyet a szlovák titkosszolgálat végeztetett el Hamaláékkal és Roháccsal, akik szintén régen ügynökök voltak. Sőt anno a szlovák elnök fiát épp ezen személyek raboltak el réges-régen, és követeltek váltságdíjat a fiúért. Az Omega-akciót az az Ivan Lexa irányította és finanszírozta, aki a szlovák szolgálatok vezére volt a Mečiar-kormányban.