hirdetés

Mégis lehet tüntetni a miniszterelnök házánál. Rendőrségi határozat ide vagy oda. A bírói verdikt szerint csak csendben kell maradni a demonstrálóknak, hogy ne zavarják a szomszédokat. Mint ismeretes, Büki Zoltán aktivista fordult a taláros testülethez, mert a BRFK megtiltotta neki, hogy a menekültkvótáról szóló népszavazás ügyében tiltakozzon Orbánék háza előtt.

Büki Zoltán főszervező, blokád; útlezárás; Astoria; útdíj ellenes tiltakozás; dugó; Rákóczi út

Büki Zoltán aktivista a menekültkvótáról szóló népszavazás értelmetlensége miatt akart legfeljebb százas nagyságrendű tiltakozást szervezni a miniszterelnök háza elé, de a rendőrség ezt megtiltotta. Azzal érveltek, hogy a terület „fizikai sajátosságai miatt” nemcsak a miniszterelnök szűk lakókörnyezete, hanem a szomszédok és az utcában lakó más emberek magánszférához való joga is sérülhet, illetve a demokratikus társadalmakban elvárható tolerancia sem indokolja, hogy a politikai véleményformálókat „a magánszférához való alapjogok aránytalan sérelmével” helyezzék nyomás alá.

Büki azonban nem adta fel, a bírósághoz fordult, de a rendőrség tiltó határozatát helybenhagyták, mondván, a rendőrség megalapozottan hivatkozott a magánélet tiszteletben tartásához való jog védelmére, bár ez a gyülekezési törvényben nincs nevesítve. Ugyanakkor ez egy hangos demonstráció lett volna, vasárnap estére bejelentve.

Az Alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy alaptörvény-ellenes mulasztás áll fenn, mert a törvény nem mondja ki, hogy az alapjogok közül a magánélethez való jog vagy a gyülekezési jog élvez-e elsőbbséget. A parlamentnek így év végéig választ kell adnia minderre. A rendőrségnek viszont addig is vizsgálnia kell, mi a jogállami megoldás, de a zsigeri tiltás biztosan nem az.

Büki Zoltán ezután újabb tüntetést jelentett be, és felajánlotta, hogy a tiltakozók száma az ötvenet sem haladja meg, és hangoskodni sem fognak. Szerinte ebben az esetben elképzelhetetlen, hogy annyira sértenék a környéken élők magánélethez való jogát, ami felülírná a gyülekezéshez való jogot.

A BRFK vezetője mindennek ellenére megint tiltó határozatot hozott. Ezt az aktivista megtámadta, ezúttal viszont nyert – a bíróság kimondta, hogy valóban nem sértik mások alapjogait a gyülekezéshez való joguk gyakorlása során. Az az ítélet szerint nem lehet ok a tiltásra, hogy később esetleg nem tudják betartani a maguk szabta feltételeket, vagyis ha mégis hangoskodnának, fel lehet oszlatni a demonstrációt, de előre betiltani nem.

A pénteki bírósági végzés alapján Büki jövő vasárnapra be is jelenti az újabb tüntetést, pár tucat ember néma demonstrációját.

(Fotó: vs.hu)