hirdetés

Ismét több mint egy tucatnyi eljárás Magyaroroszággal szemben. Újabb kötelezettségszegési eljárásokat indított Magyarország ellen az Európai Bizottság. Egyes jogalkotások uniós összeférhetetlensége mellett például azt is kifogásolták, hogy a magyar kormány közbeszerzési eljárás – vagyis átlátható, tiszta pályáztatás – nélkül döntött a milliárdos e-útdíjrendszer kiépítéséről – írja a szocialisták európai parlamenti képviselője Újhelyi István.

 

újhelyi

Ujhelyi István így folytatja: A 13 kötelezettségszegési eljárás nem egy „brüsszeli támadás” Magyarország ellen. Az Európai Unió intézményei, így az Európai Bizottság nem érzelmek, hanem szikár jogszabályi előírások alapján működnek. Azokat a szabályokat kérik számon, amelynek betartására kötelezettséget vállaltunk. Amelyeket az elmúlt években a magyar kormány, sokszor szakmai alkalmatlanságból, legtöbbször saját érdekei mentén pökhendien semmibe vesz. Ezek a vizsgálatok nem Magyarország, hanem a magyar kormány kötelezettségszegései, az európai jogrend és szabályrendszer semmibevétele miatt indulnak.
Orbán Viktor néhány évvel ezelőtt kedvenc lapjában, a Magyar Nemzetben úgy fogalmazott: „Hazánk csatlakozása óta a magyar polgárt sok szempontból az Európai Unió óvja – nem egy esetben saját kormányának politikájával szemben.” Persze, ezt még akkor mondta, amikor Brüsszelben partnert és nem a létünkre törő ellenséget látott.
Magyar szocialistaként arra szólítom fel az Orbán-kormányt, hogy ha a magyar emberek érdekeit nézi és fel kívánja használni az euromilliárdokat az agrárium, az egészségügy, az oktatás és sok más terület finanszírozására, akkor tartsa be a közös európai szabályokat is. Az Európai Bizottságtól pedig azt várom, hogy ne a magyar embereket büntesse, csak a hatalom körmére koppintson. Azt viszont határozottan – zárja közleményét Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.