hirdetés

Újabb cégbedőlési rekord. Megint 11 ezer céggel kevesebb. 2016 harmadik negyedévében 11 306 céget törölt a cégbíróság, ez minden idők legrosszabb harmadik negyedéve, és még nincs vége.


cégbíróságIdén július 1-től szeptember 30 – ig 11 306 cég került ki véglegesen a gazdaságból, ezzel újabb rekordot írhatunk fel 2016-hoz, mivel a korábbi évek hasonló időszakaiban még sosem került ennyi cég törlésre. A harmadik negyedéves adat 5,5 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában regisztrált adathoz képest.

A magas törlési szám nagyjából illeszkedik a korábbi trendbe, a törlések száma közel 2 éve azonos szinteket produkál, most az átlagosnál aktívabb nyár végi hónapok eredményezték a szezonális rekordot – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs vezetője.

Az induló eljárásokat tekintve – ugyanebben az időszakban – 1814 felszámolási eljárás, 1664 végelszámolási eljárás és 5416 kényszertörlési eljárás indult.

Még mindig rendkívül magas a felszámolási eljárások száma, a cégvezetés továbbra is veszélyes üzemnek számít, de az már jó hír, hogy arányaiban egyre kisebb a felszámolások szerepe – mondja az Opten szakértője. A kényszertörlések és a hivatalból törlések okozták a magas törlési számokat, ami azt jelzi, hogy a hatósági intézmények újabb hullámban takarítják a renitens cégeket.

A magas törlési számok mellett azért vannak pozitív hírek is, mind az alkalmazotti létszám, mind az újonnan alapított cégek száma reményt keltő. A közzétett vállalati alkalmazotti létszámok 7 ezrelékes növekedést mutatnak a második negyedév adataihoz képest, és 2,9 százalékos növekedést az előző év azonos időszakához képest. Az alapított cégek száma pedig 5916 volt, ami 5,7 százalékkal magasabb előző év azonos időszakánál.

Összességében még mindig nagyon magas a fluktuáció a hazai cégvilágban, de legalább a fluktuáció szintje állandósulni látszik, ami azt jelzi, hogy még az ideális állapottól messze vagyunk, de a hazai cégek lassan alkalmazkodnak a veszélyes környezethez – mondja Pertics Richárd.

A hazai cégstruktúra problémáit jól mutatja az a tény is, hogy csak 2016 harmadik negyedévében 13 600 cég ellen indult valamiféle végrehajtási eljárás.

A végrehajtások fakadhatnak kisebb gondatlanságból vagy tényleges likviditási problémákból, mindenesetre azt jelzi, hogy tőkeerősség és üzleti etika szempontjából is van még fejlődési lehetőség a hazai cégekben – mondja az Opten igazgatója.