hirdetés

A Mezort Zrt. megdöbbenve és értetlenül fogadta, hogy nem magyar állampolgárságú földművesek is részt vehetnek a hétfőn kezdődő földárveréseken, írja közleményében a cég igazgatóságának elnöke, Simicska Lajos üzlettársa, Nyerges Zsolt.

Hatvan, 2006. július 14. Kombájnok aratnak a Gödöllõi Tangazdaság ZRt. 1700 hektáros búzatábláján. A munkálatokban 11 nagy teljesítményû kombájn, 5 szállító jármû és 30 ember vesz részt. Ha az idõjárás is kedvez, a hónap végére befejezik a szemek betakarítását. A termésátlag, a minõség az eddigi felmérések szerint kiváló, hektáronként több mint 6,3 tonnát termést várnak a búzából. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Az agrárcég közleménye szerint a Mezortnál nem értik, hogyan lehetséges, hogy most külföldiek is vásárolhatnak a magyar termőföldekből, miközben a cégcsoporttal kötött szerződésekben a magyar állam kifejezetten megtiltja, hogy az általuk bérelt földekben, illetve az azokat kezelő társaságokban külföldi cégek vagy magánszemélyek bármilyen formában részesedést szerezzenek.

A cégcsoportba tartozó három vállalkozás – a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Lajta-Hanság Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. – összesen több mint 18 ezer hektár állami földet bérel, haszonbérleti szerződések alapján, 2051-ig. Ennek közel 80 százalékát, mintegy 14,4 ezer hektár állami földet árvereznének most el.

A földárveréseken külföldi magánszemélyek is szabadon licitálhatnak a meghirdetett magyar földekre, így a Mezort földjeire is. 222 külföldiről van szó állítólag.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint az Európai Bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy a nem magyar állampolgárságú, helyben lakó földművesek is részt vehessenek a hétfőn induló földárveréseken. Elmondása szerint összesen 222 földművest érint a szabályozás. Fejenként maximum 300 hektár földet vehetnek.

Az érvényes haszonbérleti szerződéseik szerint a magyar tulajdonú, magyar embereket foglalkoztató Mezort haszonbérlő társaságaiban már azt is rendkívüli felmondási körülménynek tekintenék, ha egyetlen részvény is külföldi tulajdonba kerülne, derült ki a Nyerges Zsolt által jegyzett közleményből.

A Simicska Lajoshoz köthető Mezort Zrt. vezérigazgatója szerint, ha az állami földek privatizációjakor most meg is vennék a földjeiket, azon sokat nem keresnének az esetleges új tulajdonosok. Purgai Ferenc egy lapinterjúban arról is beszélt, hogy szerinte ezeket a földbérleteket nem lehet megszüntetni, a földforgalmi törvény alapján pedig a haszonbérleti díj sem emelhető.