hirdetés

A halálkamion nyomozását úgy tűnik, Magyarországon folytatják le. Megérkezett ugyanis a hivatalos megkeresés az osztrák hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy Ausztria átadná a magyar hatóságoknak az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó tragédiát vizsgáló eljárás lefolytatását. A legfőbb ügyész, Polt Péter még nem döntött az ügyben. Mint ismert, a menekültek még magyar területen haltak meg, és a bűnbanda ezt észlelve hajtott át osztrák területre.

halálkamion

Az ügyészségi tájékoztatás szerint a 71 migráns halálát okozó bűncselekmény ügyében az Osztrák Köztársaság Szövetségi Igazságügyi Minisztériumából a büntetőeljárás lefolytatásának felajánlására irányuló hivatalos megkeresés megérkezett a Legfőbb Ügyészségre. Jelenleg a megkeresés hivatalos fordítása és vizsgálata folyik.

Az Esti Újság úgy tudja, semmi jogi akadálya annak, hogy ezen példa nélkül álló bűnügyet Magyarországon tárgyalják és vonják felelősségre az elkövetőket. Az tény, hogy a gyanúsítottak ellátása, és börtönkörülményei bizonyosan jobbak, mint Magyarországon lennének.

Mint ismeretes, az A4-es autópályán augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar–szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A tragédia áldozatai között 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek volt. Az orvosszakértői vizsgálat eredményei szerint az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és már a magyarországi útszakaszon megfulladtak. A menekültek feltehetően Szíriából, Irakból és Afganisztánból indultak Európába. A szakértők már a halottak több mint a felét azonosították, a vizsgálat azonban még nem fejeződött be. Eddig hat gyanúsítottat vettek őrizetbe és helyezték őket előzetes letartóztatásba.