hirdetés

Áprilisban ismét rekordot döntött a megszűnő cégek száma Magyarországon. Egyetlen hónap alatt 4641 céget törölt a cégbíróság. Az év első négy hónapjában már közel tizennyolcezer vállalkozás szűnt meg, és a trend határozottan növekvő.

cégbíróság

 Áprilisban 4641 vállalkozás törlését tette közzé a cégbíróság, ez ismét negatív rekord Magyarországon. Tavaly havi átlagban 3400 cég szűnt meg, ehhez képest idén eddig minden hónapban több mint 4000. Az első négy hónapban közzétett törlések száma 17259-re emelkedett a tavalyi azonos időszaki 12648-ról, ami 35 százalékos növekedésnek felel meg. Amennyiben a trend folytatódik, az év végéig legalább 50 ezer társaság tűnik el a magyar gazdaságból.

A legtöbb esetben hatósági kezdeményezésre kerültek kényszertörlés vagy bírósági törlés alá a cégek, vagy a tulajdonosok döntöttek a megszűnésről.

A gazdasági értelemben nem aktív társaságok megszűnése összességében inkább kedvező, semmint kedvezőtlen jelenség. Bár a működő cégek száma a csúcsot jelentő 604 ezerről másfél év alatt fokozatosan 580 ezerre csökkent, Magyarországon még mindig szétaprózott a tulajdonosi szerkezet – mondta Tóth Tamás, az Opten igazgatója.

cegbirosag1

Ez akkor okoz problémát, amikor a szükségképpen alacsony likviditású vállalkozások erejüket meghaladó munkákat vállalnak el nyomott áron vagy jelentős előleget fölvéve. Ez a megrendelő számára is kockázatot jelent – hívja fel a figyelmet Tóth Tamás.

Az Opten igazgatója szerint a szétaprózott és olykor kuszává váló tulajdonosi struktúra nemcsak a többi piaci szereplőnek, de az államnak is gondot okoz.

Az elaprózott cégstruktúra, a rövid életű, tömegesen alapuló és megszűnő vállalkozások, a hatósági végrehajtások tömkelegét generáló cégek komoly adminisztrációs terhet rónak a hatóságokra. – közölte Tóth.

A kormány a problémát tulajdonosi felelősséget növelő jogszabály-módosításokkal igyekszik kezelni, ami viszont újabb terheket rak a vállalkozásokra, tovább rontja a rendben működő cégek gazdálkodási környezetét. A szükségképpen kontraproduktív trendet hosszú távon a vállalkozói kultúra és az üzleti etika fejlesztésével lehetne megfordítani  – véli az Opten igazgatója.

A kormányzati szigorítás és a cégbíróság határozott fellépése a cégalapítások terén látványos eredményeket hoz. Az újonnan bejegyzett cégek száma tavaly október óta havi 2100 és 2500 között ingadozik, miközben a 2010-es évek elején sokszor 4000 új cég is megjelent a rendszerben egyetlen hónapban. E társaságok jelentős részét olyanok alapították, akik korábban egy vagy több céget már felszámolásba vezettek, ezért gyanítható volt, hogy az új társaságot sem hosszú távon nyereséget termelő, prosperáló vállalkozásként képzelték el.

Az Opten cégfluktuációs indexe (Opten – CFI) az adott időszakban törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez. Az országos index áprilisban 16,85 százalék volt. Megyei szinten az áprilisi Opten – CFI Tolna, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vette föl a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén produkálta.