hirdetés

Sajnos még mindig nincs kész Karcagon a milánói világkiállításra készített, majd hazaszállított Sámándob-épület. Állítólag több eleme is tönkrement már a szerkezetnek, pedig 3.7 milliárd forint jutott az épület felállítására de öt év is kevés volt az újraépítéséhez. Szőcs Géza egykori miniszter még jó, hogy ezt már nem láthatja. 

 

Sajnos még mindig nincs kész a Sámándob, amelynek méltó helyet álmodtak meg Karcagon. Az épület, ha valaha is kész lesz múzeum lenne de sajnos a 3.7 milliárd forintból nem sikeredett újraépíteni a milánói világkiállítás egyik ékkövét.

„Így áll Karcagon az elátkozott Sámándob, azaz sztyeppemúzeum. A milánói világkiállítás eleve horribilisan drága pavilonját valamiért hazahozták, aztán Karcagon egy üzem udvarára lehajigálva rozsdásodott évekig. Olyannyira, hogy hiába az erre odadobott 3,7 milliárd, még mindig nem áll sehol a csodaépület, mert újra kellene gyártatni a szétrozsdásodott elemeket.
Emlékmű lesz ez, az ellopott évtizedünk és az emberi hülyeség emlékműve”- írja Hadházy Ákos, politikus a közösségi oldalán.

Nos Hadházy véleménye feltehetőleg sokaknak tetszik és sokaknak nem.

Egy biztos jó lenne minél előbb felépíteni ezt az épületet, mert látványos és egyben jó is lehet mint múzeum. Nem utolsó sorban pedig ez az alkotás Szőcs Géza egykori kulturális miniszter nevéhez köthető és talán ezért jó lenne mielőbb befejezni, hogy ezzel is emlékezzünk az író előtt , aki 2020-ban a nagy covid járvány idején halt meg.

A Sámándob eredetileg a 2015-ös milánói Világkiállítás magyar pavilonjának készült. Az építmény fém alkatrészei 2017-ben érkeztek meg Karcagra, ahol a tervek szerint sztyeppemúzeumnak alakították volna át a pavilont. A Sámándob nagy részét adó fa elemeket azonban már haza sem hozták Olaszországból, mert elkorhadtak.