hirdetés

Talán megúszhatják az illegális kutak tulajdonosai, ha jelentkeznek a jegyzőnél, a gigabírságokat. Az engedélyeztetés után uniós pályázatokon is indulhatnak.

furt-kutTörvénymódosítás teszi lehetővé, hogy bírság megfizetése nélkül kaphassanak fennmaradási engedélyt a június 4. előtt illegálisan létesített kutak. A jegyző fennmaradási engedélye szükséges ugyanis olyan kutaknál, amelyek háztartási igényeket elégítenek ki, és amelyeket maximálisan évi ötszáz köbméteres vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával magánszemélyek üzemeltetnek.

Az ingatlan, amelyen a kút elhelyezkedik, nem érinthet vízbázisvédelmi területet. Ha valamelyik kritérium nem teljesül, akkor az engedélyezés a fővárosi és megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok hatáskörébe tartozik.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az engedélyezési eljárás megkönnyítése érdekében ismertető kiadványt készített, a tájékoztató anyag elérhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján.

A NAK szerint a szabályozás az EU irányelvével is összhangban van, így a legálissá vált kutak tulajdonosai, üzemeltetői uniós pályázatokon is indulhatnak. Az egyik ilyen a Vidékfejlesztési Program keretében a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt pályázat, amely 49,5 milliárd forinttal támogatja egyebek között a vízvisszatartást, a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák korszerűsítési és fejlesztési lehetőségeit.