hirdetés

Csak az elmúlt húsz napban 27-en váltak hypothermia áldozátává. Összesen már 122-en fagytak meg és a hideg igazából még meg sem érkezett.

 

122-re nőtt a fagyhalál áldozatainak száma a tavaly szeptemberi hideg napok óta. Az elmúlt húsz napban 27-en fagytak meg, többségük fűtetlen lakásban hűlt ki végzetesen – közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF), amiről a 24.hu számolt be elsőként.

Tavaly március végéig 179-en váltak hypothermia áldozatává, a Központi Statisztikai Hivatal 2018-ra vonatkozó adatai szerint pedig 259-en. A rendszerváltás óta több mint 8500-en fagytak meg Magyarországon.

„A tömeges fagyhalál vétkes politikai mulasztás következménye. Annak tulajdonítható, hogy sorsukra hagynak idős, magányos, beteg, magatehetetlen embereket, pedig a magyar társadalom elöregedése államilag szervezett fokozott törődést követelne meg velük, a kilakoltatottaknak pedig nem biztosítanak lakhatást, hanem azt üzenik nekik, hogy gondoskodjanak magukról, a hideg elől pedig vonuljanak a melegbe” – fogalmaz az MSZF

A szervezet szerint egy év alatt meg lehetne szüntetni a hajléktalanságot, továbbá meg lehetne erősíteni az idősek gondozását szolgáló szociális hálót. Az MSZF szerint a politikai akarat hiányára mi sem világít rá jobban, mint az, hogy kormányszinten elkendőzni és letagadni próbálják a problémát a megoldás helyett. A kormány el akarja hallgattatni azokat, akik tényeket tárnak a nyilvánosság elé, harcolnak az élet védelmében és számon kérik a mulasztást.