hirdetés

Január 4-ig nem lehet tüntetéseket és tömegrendezvényeket tartani a Korzikán. A tiltakozók a napokban ugyanis szétvertek egy muszlim imatermet és Koránokat akartak égetni. Ezt elégelte meg a sziget prefektusa.

korzika korán égetés

Egy hétre betiltották a tüntetéseket a helyi hatóságok a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén vasárnap, miután az előző napokban tüntetések rasszista incidensekké fajultak.

Christophe Mirmand, a sziget prefektusa közölte, hogya tilalom január negyedikéig lesz érvényben, és minden tüntetésre és tömegrendezvényre vonatkozik. A lépésre azután került sor, hogy tüntetők szétvertek egy muszlim imatermet, és megpróbálták a Korán több példányát tűzre vetni Korzika székhelyén, Ajaccióban.

A pénteki tüntetések egy csütörtök esti incidens kapcsán indultak, amelyben két tűzoltó súlyos, egy rendőrtiszt pedig enyhébb sebesüléseket szenvedett egy ismeretlenek általi támadásban az imahelynél.

A tüntetések szombaton folytatódtak, Ajaccióban százak gyűltek össze, arab- és muszlimellenes szlogeneket skandáltak. A tiltás ellenére vasárnap ismét 300 tüntető vonult a csütörtöki és pénteki támadás színhelyére, a Jardins de l’Empereur nevű szegénynegyedhez, amelyet a hatóságok a nap folyamán lezártak a demonstrálók elől.

Mirmand a tiltást azzal indokolta, hogyaz utóbbi napok eseményei rossz fényt vetnek Korzikára, és az azokon megjelenő, ”felháborító és elfogadhatatlan” idegenellenes szlogenek felvetik a közösség elleni izgatás gyanúját.