hirdetés

Közel százmillió forint értékben könyvelhettek el fiktív utazási költségeket az Országos Roma Önkormányzatnál, többek között úgy, hogy papíron több százezer forintot utaltak ki úgy egy közmunkásnak költségtérítésként, hogy ő nem is tudott erről, de a Puskás Akadémiának is utalhattak. Közben az OLAF is megkapta az ORÖ ügyeit összefoglaló levelet s a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik hűtlenkezelés miatt a fideszes Farkas Flórián által is sokáig vezetett Országos Roma Önkormányzatnál. Az ügyek hallatán, perek százait kívánja indítani az ORÖ.

 farks fólri

Nos az ORÖ pénzügyeit vizsgáló alternatív vizsgálóbizottság újabb pofont adott az ORÖ vezetőinek és a fideszes országgyűlési képviselőnek Farkas Flóriánnak, aki közismert, hogy emblematikus alakja volt a szervezetnek. A vizsgálódók szerint a visszaéléseket , a pénzeket egy uniós finanszírozású programból, a Foglalkoztatási Szövetkezet – Híd a munka világába nevű projektből származhatott. Nos ugye ezt vezeti ezt a szövetkezetet, ami mellesleg egy munkaerő kölcsönzö, Farkas Flóri a fideszes fő roma megmondó. A pénzből állítólag többek között gellérthegyi irodaházra, irreális fizetésekre és gyanús lízingszerződések keretében bérelt autókra is futotta.

Hadházy Ákos LMP-s képviselő, a párt antikorrupciós szakszóvivője még februárban tett feljelentést az ügyészségen hivatali visszaélés, sikkasztás és hűtlen kezelés miatt az ORÖ ellen. A visszaélések idején még Farkas Flórián miniszterelnöki biztos vezette az önkormányzatot. A Magyar Narancs úgy tudja, Farkas több éven át egy alkalommal sem számolt el több százmilliós elnöki keretével. Neki nem kell, reá a törvények és jogszabályok nem vonatkoznak.

Nem csak az LMP tett feljelentést az ügyben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma is vizsgálatba kezdett, hisz egyre nagyobb volt a botrány az ORÖ körül. Salamoni döntés született, hisz mégis csak hülyén nézne ki, ha a fideszes országgyűlési képviselőre Farkas Flórira netán rossz fényt vetettek volna, netán csúnya megállapításokat közöltek volna.  A minisztérium pár napja arról számolt be, hogy két esetben merült fel gyanú, ezek a bútorbeszerzést és a gépkocsi használatot érintik. Mindkét beszerzésnél Balog Zoltán miniszter szabálytalansági eljárást indított. A tárca ugyanakkor a NAV nyomozati szervétől arról értesült, hogy az adóhivatal a költségvetési csalás ügyében nem lát okot a nyomozás megindítására. Minden rendben ezek szerint ? Hát az ilyen vizsgálatok nem sok  jóra szoktak vezetni általában. elmarasztalás pedig sosincs, maximum egy ejnye bejnye.

Nos ettöl függetlenül,  az ORÖ közmunkaprogramjában részt vevők közül több embernek számolt el magas útiköltségeket úgy, hogy azt a címzettek az érintettek végül meg sem kaphatták. Az összegek többszázezres vagy milliós tételek voltak, az így eltűnt összeg pedig elérheti összesen a 80-90 millió forintot is. mindezt az alternatív vizsgálóbizottság tagjai derítették fel. A könyvelésben pedig szerepel például a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, brüsszeli utazás és több különböző tanulmány is, melyeket horrorisztikus áron fizetett ki az ORÖ.

Nos mi nem vagyunk NAV szakértők de, ha valaki más nevére kiír költségeket és azt nem kapja meg  az érintett, nem is tud erről, akkor az mindenképpen valamiféle adózási és egyéb törvénysértést elkövet.

Reagált az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) mindarra, amit az önkormányzat ügyeit átnéző Alternatív Vizsgálóbizottság felhozott ellene. Az ORÖ szerint a szervezetet, volt és jelenlegi vezetőit az elmúlt hetekben „alaptalan és nemtelen támadások” érték.

Az állítások minden valóságalapot nélkülöznek, és a „nem létező, magukat alternatív vizsgálóbizottságnak nevező” emberekhez köthetők – áll az ORÖ csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. Kiemelik, hogy a további jogsértések megelőzése érdekében az ORÖ vezetősége „az elkövetőkkel szemben” rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt feljelentést tesz. Az utóbbi esetében a szervezet sérelem díj megállapítását is kéri, a pénzt közérdekű célra kívánják felajánlani.

Tény kérdése, hogy az uniós pénzeket fura dolgokra és etikailag nehezen megmagyarázható vásárlásokra költötte az ORÖ és a Híd a munkába munkaerő kölcsönző szövetkezet. Tény kérdése, hogy a szövetkezet működése miatt több magánszemély a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságához fordult törvényességi felügyeletet kérve, mert a tagdíjakat nem fizette be az 500 tag és az éves beszámoló is elmaradt. Tény kérdése,hogy több ember nevével, adataival visszaéltek ami szintén valamiféle bűncselekményt jelent.  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és az Országos Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást az ORÖ-nél ismeretlen tettes ellen.