hirdetés

A legnagyobb bajba került cégeken és dolgozóin sajnos úgy tűnik nem segít a munkaidőkiesésre fizetett 70 százalékos állami bértámogatás. Ez ugyanis pár tízezer forintot jelent maximum, attól függ ki milyen bérre van bejelentve . Természetesen szép dolog a kormánytól, hogy próbálkozik, tesz valamit.

 

Sok vállalkozó szerint 15 százalék a kisebb probléma, sokkal nagyobb baj van az 50 százalékos felső határral. Ez ugyanis azt jelenti, hogy akik a legsúlyosabb helyzetbe kerültek anyaghiány vagy megrendeléseik elvesztése miatt, esetleg vevők híján be kellett zárni az üzletüket, azok nem kapnak segítséget. Az ilyen vállalkozásoknál ugyanis nem tudnak legalább 50 százalékos foglalkoztatást biztosítani. Vagy nem kellene felső korlát, vagy olyan szintre kellene emelni a limitet, mint Ausztriában, ahol nem 50, hanem 90 százalék a munkaidőkiesésre a plafon.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László méltányolva a dolgozók bértámogatását, úgy látja, hogy csalódni fog, aki 70 százalékos támogatást keres. Azt már Palkovics miniszter bejelentése után kiszámoltuk, hogy a 70 százalék a teljes bérköltségre vetítve legfeljebb 35 százalék lehet, de a konkrét feltételek alapján kiderült, nem ilyen egyszerű a helyzet. Valójában a nettó távolléti díj 21-35 százalékára terjedhet ki az állami bértámogatás, attól függően, hogy 30, 40 vagy 50 százalékos a munkaidőkiesés.

Minimálbéren foglalkoztatott dolgozónál 22-37 ezer forint lehet az állami bértámogatás, garantált bérminimum esetében pedig 29-49 ezer forint. A maximum a minimálbér duplájának megfelelő távolléti díj (azaz bruttó 322 ezer forint) mellett 45-75 ezer forint lehet.