hirdetés

Nem sikerült eddig egy újabb középfokú nyelvvizsgát beszereznie az angoltudását nyilvánosan is csillogtató jegybankelnöknek, Matolcsy Györgynek. Így a pénzügyi extravagáns zseni elnök PhD-fokozatot sem tudott egyelőre szerezni a közszolgálati egyetem doktori iskolájában. Az Esti Újság úgy tudja az MNB elnök elfoglaltsága miatt a későbbiekben kívánja letenni a PhD-fokozatot.

 

20121214-matolcsy-gyorgy-tudomanyos-okossagaiMatolcsy Györgynek nincs doktori fokozatszerzési eljárása folyamatban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a 24.hu értesülése szerint. Mint ismeretes a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2014-ben lett az intézmény doktori iskolájának hallgatója, de a nyelvvizsgával kapcsolatos követelményeket eddig még nem teljesítette, feltehetőleg sűrű elfoglaltsága miatt.

Két és fél évvel ezelőtt az akkor még független Figyelő írta meg, hogy Matolcsy György 2014 szeptemberében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktori iskolájának hallgatója lett. A jegybankelnök most is használja nevéhez a Dr. előtagot, az MNB honlapján megtalálható életrajzi írás szerint az egyetemi doktori címét még a szocializmusban, 1984-ben szerezte a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. A 84 oldalas dolgozatáról azt írta a hetilap, hogy egy ekkora anyag ma már mesterdiplomának lenne csak elég, doktori címet valószínűleg nem adnának érte.

Matolcsy két és fél éve az NKE doktori képzésére feltehetőleg azért iratkozott be, hogy megszerezze a PhD-fokozatot. Valószínűleg nem kellett bejárnia az órákra, egyéni doktori felkészülésben vehetett részt, fokozatszerzése sima ügynek tűnt. A gazdasági-kormányzási mechanizmusok összehasonlító elemzése című témát választotta, és gyakorlatilag a saját tanairól írt volna.

A témakiírást a Magyar Narancs idézett annak idején.„Tartja magát egy ortodox, hagyományos mechanizmus, pénzügyi kormányzás felfogás, de ezzel ellentétben erősödik az unortodox (lásd magyar) modell jelentősége, különösen az eredményei tükrében. A kutatás a kialakult (kialakuló félben lévő) pénzügyi kormányzási modelleket vizsgálja, de utal válságelhárító szerepükre is” – fogalmazott.

Matolcsy Györgynek a témavezetővel sem lehetett sok gondja. Lentner Csabát, az NKE Közpénzügyi Tanszékének vezetőjét egy 2015-ös könyvbemutatón az ország három testőrének egyikének nevezte a jegybankelnök, sőt Lentner az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumába is bekerült 2014-ben. És többször nyilvánosan dicsérte Matolcsy Györgyöt.

Az NKE doktori iskolájába felvételt lehet már nyerni egy középfokú nyelvvizsgával. Matolcsy Györgynek az életrajza szerint angolból van középfokú, „C” típusú nyelvvizsgája, de meghatározott időn belül még egy középfokú nyelvvizsgát kellett volna szerezni. Ha a doktorjelöltnek egy idegen nyelvből felsőfokúja van, ekkor elég mellé egy másik nyelvből alapfokút felmutatnia.

A fokozatszerzési eljárás elindításától, vagyis Matolcsy esetében 2014 őszétől számítva a második év végéig be kell adni a doktori értekezést. És eddig kell igazolni a második idegen nyelvből szerzett nyelvvizsgát is. A jegybankelnöknek azonban az MNB honlapján elérhető életrajza szerint továbbra sincs második nyelvvizsgája, vagyis ennek hiánya miatt bukhatott el a doktori iskolában is.

A szabályzat ilyen esetben világosan rendelkezik: a nyelvismereti követelményt nem teljesítő doktorjelöltnek megszűnik a jogviszonya. A jelek szerint Matolcsyval is ez történhetett – írta a 24.hu.

Mielőtt a 24.hu megkereste volna az MNB-n keresztül Matolcsy Györgyöt, és témavezetőjét, valamint az NKE-t, a jegybankelnök neve ott szerepelt az Országos Doktori Tanács honlapján Lentner Csaba témavezetettjei között. A24.hu kérdéseinek elküldése után egy nappal viszont eltűnt onnan.

Matolcsy György és Lentner Csaba a cikk megjelenéséig nem válaszolt a lap kérdéseire.

A közszolgálati egyetemtől is csak a fent idézett egymondatos reakció jött arról, hogy Matolcsynak nincs már folyamatban fokozatszerzési eljárása.

A jegybank közleményében elismerték, hogy Matolcsynak nincs folyamatban doktori tanulmánya. Közölték, hogy „Matolcsy György jegybankelnök semmilyen vizsgára nem jelentkezett, és semmilyen vizsgán nem bukott meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Matolcsy György jegybankelnöki elfoglaltságai okán – fenntartva a doktori fokozat megszerzésének szándékát – egy későbbi időpontban folytatja doktori tanulmányait”.