hirdetés

Matolcsy büntetett megint
2014-07-14 16:25

A jegybank 71,75 millió forint bírságot szabott ki 10 pénzügyi szervezetre, amiért jogszerűtlenül emeltek kamatot. Az AXA kapta a legnagyobb büntetést. Az MB így ismét nem kímélte a bankokat és szokásos büntetését is kipipálhatta erre  a hónapra. 

 

 

mnb-1

A korábbi hasonló intézkedései után újabb 71,75 millió forint bírságot szabott ki az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) 10 pénzügyi szervezetre, amelyek jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztókat terhelő díjakat és költségeket. A legmagasabb, 47,5 millió forintos büntetést az AXA magyarországi fióktelepe kapta. Tíz intézmény pedig jogszerűen emelte díjait.

A jegybank az elmúlt időszakban többször is vizsgálta már, hogy az érintett piaci szereplők 2012. január 1-je és 2014. április 25-e közt a jogszabályokkal összhangban változtattak-e egyoldalúan konstrukcióik díjain, jutalékain vagy költségein. Márciusban a jogszerűtlen módosítások miatt 35 pénzügyi szervezetre összesen közel 1,2 milliárd forint bírságot szabtak ki . Kilenc pénzintézet perre is ment emiatt.
A márciusban megbüntetett piaci szereplők eddig közel 3,12 milliárd forint jogsértően elvont díjat fizettek vissza mintegy nyolcszázezer magyarországi fogyasztónak. A most megbüntetett pénzügyi szolgáltató közül 9-et  kötelezett jegybank, hogy a jogsértően elvont díjtöbbletet fizessék vissza a fogyasztóknak. Egy esetben nem kötelezte az MNB visszafizetésre a szolgáltatót, mivel a vizsgálat időtartama alatt már igazoltan teljesítette a visszafizetést.