hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja, hogy Monok expolgármesterének, Sz. Zsoltnak és családtagjainak meghosszabbította az előzetes letartóztatását a bíróság. Mint ismeretes, Sz. Zsoltot és családját azzal gyanúsítják, hogy pénzért cserébe több mint félezer külföldinek, főként ukránoknak  ígérte azt, hogy magyar állampolgárságot szerez.

szepessy, monok

Bár Sz. Zsolt ügyében gőzerővel folyik a nyomozás, a volt polgármesternek és családjának az előzetes letartóztatását meghosszabbította újabb két hónappal a bíróság. Az Esti Újság úgy tudja, megtörténtek a szembesítések is javarészt, és azok többnyire gyengítették a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények elkövetését és bizonyítását, hisz több tanú ellentmondásba keveredett önmagával. Mindennek feltehetőleg a monoki exvárosvezető örült, bár annak már biztosan nem, hogy előzetes fogva tartását meghosszabbították.  Természetesen a volt polgármester ügyvédjét megkerestük.

Igen, meg tudom erősíteni, hogy ügyfelem előzetes letartóztatását a tisztelt bíróság meghosszabbította. Ügyfelem ártatlannak tartja magát, és ezt a vádhatóság koronatanúi is bebizonyították, hisz komoly ellenmondásokba keveredtek. Úgy vélem, ügyfelem és családtagjainak az esetében már nem indokolt a legszigorúbb kényszerintézkedés, azaz az előzetes letartóztatás fenntartása, hisz a tanúkat befolyásolni nem tudja és nem is akarja, a szembesítések pedig megtörténtek – mondta dr. Futó Barnabás ügyvéd.

Mint ismeretes, egy hónappal ezelőtt előzetes letartóztatásba helyezte a Nyíregyházi Járásbíróság Monok expolgármesterét, valamint élettársát és annak fiát. A vádhatóság szerint 2013-ban csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak pénzért cserébe segítettek kedvezményes honosítással magyar állampolgárságot szerezni. A gyanú szerint Sz. Zsolt 2013 elején ismerkedett meg két ukrán állampolgárral, akikkel megállapodott abban, hogy hivatali kapcsolatai révén segít a magyar állampolgárság kedvezményes honosítás útján való megszerzésében olyan ukránoknak, akik egyébként törvényesen nem kaphatnák meg az állampolgárságot.

Az „ügyintézésért” a volt politikus személyenként átlagosan ezer eurót kért. Az ukránok feladata volt felkutatni azokat, akik szerettek volna magyar állampolgárságot szerezni, és ők szállították a honosításhoz szükséges iratokat is. Az élettárs és fia rendszeresen segédkezett a pénz és az iratok átvételében. A három elkövető hatszáz ukrán honosítását intézte, és tevékenységükkel körülbelül kétszázmillió forintot szereztek meg.

Sz. Zsoltot, Monok korábbi, 2006 és 2010 között regnáló polgármesterét, az Összefogás Párt elnökét tartóztatták le.