hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja szeptemberig nem lesz döntés az Alkotmánybíróságon a Fradi stadionban pontosabban a Groupama Arénában használt vénaszkenner ügyében. MInt közismert egy FTC-szurkoló tett panaszt, aki közvetlen érintettsége miatt fordulhatott a taláros testülethez, ugyanis az előző évi szezonbérletének megvásárlásához kötelező volt személyes adatai mellett vénalenyomatot is adnia.

fradi 2

Hiába örültek vagy már majdnem örvendeztek az ultrák és a vénaszkenner ellenes szurkolók az alkotmánybírósági vizsgálódásnak és az ítéletre szeptemberig egészen biztosan várniuk kell. Azaz addig biztos marad a vénaszkenner a Fradi pályánál. A taláros testület ugyan elkezdte vizsgálni a beadványt, de a döntéshez idő kell és sok sok mindent tisztáznia kell a bíráknak, akik a nyári szünet után meghozzák döntésüket a világ egyik legmodernebb beléptető rendszerének az alkotmányosságának a kérdésében.
Az Alkotmánybírósághoz forduló szurkoló azt írta, a jogszabály aránytalan mértékben korlátozza a személyes adataihoz fűződő jogait, és nincsenek megfelelő garanciák az adatok rögzítésére, tárolására sem. A panaszos szerint tehát „a vénaszkenner alkalmazását lehetővé tevő adatkezelési szabályozás nem felel meg a szükségességi és arányossági követelménynek. Az elérni kívánt cél ugyanis hiába legitim és pártolandó, ha az annak eszközéül választott megoldás ilyen súlyos beavatkozást jelent a magánszféra védelméhez, valamint az információs önrendelkezéshez való alapjogok gyakorlásába. Számos példa támasztja alá ugyanis, hogy a sporteseményeken tanúsított állítólagos rendbontások kezelése nem kíván meg ilyen szintű speciális túlszabályozást, hiszen a nemzetközi trendek alapján biometrikus azonosítás nélkül is garantálható a békés szurkolók biztonsága.
Az alkotmánybírósághoz beadott beadvány szerint a vénaszkenner alkalmazása ellen szól tehát az a körülmény is, hogy a tenyérlenyomatot a labdarúgó klub adatbázisában tárolják és nem csupán az érintett regisztrációs kártyáján. Mindez pedig az érintettek információs önrendelkezési jogát szintén sérti – írja a panaszos.
A vénaszkenner alkalmazására a sporttörvény 72. paragrafusának egyes bekezdései hatalmazzák fel a Ferencvárost, ezek megsemmisítését kéri az indítványozó.

A vénaszkennert az NB I-ben egyedül a Fradi használja a stadionjában, ez egy biometrikus azonosító a beléptetésnél, amelyet a klub hivatalos kommunikációja szerint azért tart szükségesnek, hogy kizárólag az adott jegy vagy szezonbérlet tulajdonosa léphessen be a tikettjével, bérletével a Groupama Arénába. Érdekesség, hogy közben a Magyar Labdarúgó Szövetség már választhatóvá tette csak a korábban kötelező szurkolói kártya használatát, de a Ferencváros nem változtat eddigi beléptetési politikáján.

A szkenner bevezetése óta tiltakozásképpen a Fradi ultráinak egy része nem látogatja a csapat mérkőzéseit, ők azt mondják, a klub igazi célja ezzel a lépéssel elsősorban a szurkolótábor lecserélése, a kritikus lelátói hangok elhallgattatása és a fogyasztói kultúra előtérbe helyezése volt..