hirdetés

Mindenkinek, akik érvényes útlevéllel rendelkeznek. Tíz évbe telt, mire minden magyar állampolgár megkapta az új típusú chippel ellátott okmányát.

útlevélA Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) közleményükben emlékeztetettek, 10 évvel ezelőtt, 2006. augusztus 29-én kezdték meg a biometrikus útlevelek kiadását. Ezekben az okmányokban tárolóelem, más néven chip is található az arcképmás, mint biometrikus adat és egyéb, az okmány adatoldalán található információk tárolása céljából.

Az útlevelek teljes kicserélődése tíz évet vett igénybe: mára mindenkinek biometrikus útlevele van Magyarországon. Jelenleg 2 289.ó 054 darab érvényes útlevél van, évente közel 400 ezer darabot állít ki belőle a KEKKH.

Felidézték azt is: a 2006-ban bevezetett okmány több paraméterében is eltért a korábbi útlevéltől. A legszembetűnőbb változás, hogy a biometrikus útlevél fedőlapjának színe a korábbi kékről burgundi vörösre változott. Ezalól csak a diplomata-útlevél kivétel, amely zöld maradt. Változott az okmányszám felépítése is: a korábbi nyolc karakter helyett ez jelenleg két betűből és hét szemjegyből áll. A fedőlapon megjelent a chip jelenlétére utaló nemzetközi jelzés és a magánútlevél esetében az Európai Unió felirat.

A KEKKH összegzése szerint a korábbinál látványosabb, nemzeti jelképeink sorát felvonultató útlevél született.

A chipes útlevelek 2009. június 28. óta az útlevél birtokosának ujjnyomatát is tartalmazzák. Ezt az új adattal bővült okmányt második generációs biometrikus útlevélnek nevezzük.