hirdetés

Itt az új okos almateló. Az Apple menetrend szerint mutatta be az új iPhone modelleket, amelyek idén is csak ketten vannak, szemben azokkal a pletykákkal, amik korábban három modell érkezését vetítették előre. Az Apple a nevekkel sem okozott meglepetést, az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus érkezésről számolhatunk be. Nos az új Apple ára sem rendkívüli, 260 000 forint körül lesz az alapkészülék.

apple-7Az új okostelefonok a méreteiket tekintve ezúttal nem hoztak változást, az Apple 4,7 és 5,5 hüvelykes megjelenítővel állítja csatasorba az új generációs iPhone-okat is. A cupertinói alakulat az eddig alkalmazott felbontásokon sem módosított, szóval a kisebbik masina 1334 × 750 képpontot sorakoztat fel, a pluszosított készülék pedig Full HD-s, viszont ezek 25 százalékkal nagyobb fényerőt tudnak majd elérni, és szélesebb színtartományt képesek lefedni. Az Apple mindkét kijelzőnél továbbfejlesztette a nyomásérzékelést is, így a 3D Touch még hatékonyabban fogja tenni a dolgát. A TouchID teljesen megújult. Ez már nem egy hagyományos nyomógomb, hanem egy olyan egység, ami a haptikus motor segítségével fog visszajelzéseket adni, és támogatja a 3D Touch technológiát, szóval az érintések erősségét figyeli. Az iPhone 7 és a 7 Plus a WWDC alkalmával leleplezett iOS 10 operációs rendszerrel indul bevetésre. Korábban többször is lehetett arról hallani, hogy az Apple szeretné eltüntetni az úgynevezett antennacsíkokat a készülékházról. Nos, erre nem került sor, viszont az új generációs készülékeken már máshogy futnak a vonalak.

A friss FaceTime kamera 7 megapixeles képek megörökítésére lesz alkalmas, szóval nemcsak a videóhívások alkalmával fog megfelelő minőséget biztosítani (1080 p) a páros, hanem az önarcképek készítésekor is lehet rájuk számítani. Az iPhone 6s és a 6s Plus főkamerái között volt már némi eltérés tavaly, most azonban ilyen tekintetben még nagyobb különbség lesz. Az iPhone 7 szimplán egy kamerával lett felszerelve, az iPhone 7 Plus hátoldalán viszont már kettő képalkotó tekint a világra. Ami mind a kettő modellnél megvan, az a 12 megapixeles szenzorra épülő megoldás, amely 60 százalékkal gyorsabban teszi majd a dolgát, mint elődje, miközben 30%-kal kevesebb energiát emészt fel munka közben. Ennek az egységnek az optikája 28 mm-es, hattagú, stabilizált és F/1.8-as rekeszérték jellemzi. A LED-es villanó sem maradt a régiben, a segédfény már négy diódából áll össze. Az iPhone 7 Plus másodlagos kamerája egy telekamera lett, ami kb. kétszeres zoomot nyújt az alap kamerához képest. Ennél a szenzor nem változott, viszont a lencserendszere már 58 mm-es, F/2.8-as az apertúrája és nyolc tag alkotja. A kipúposodó kamera miatt sok kritika érte az Apple-t korábban, de ezen a vállalat tervezői most sem változtattak – nem tudtak változtatni.

Az újdonságokban az Apple A10 Fusion központi chip került bevetésre. Az Apple saját fejlesztésű egysége továbbra is jelentősen eltér a többi piaci szereplő által használt megoldásoktól, de már ebben is négy mag van, amiből kettő az energiahatékonyságon dolgozik, kettő pedig a lehető legnagyobb teljesítmény elérésén. Az Apple A10 Fusion sebessége nagyjából 40%-kal fogja überelni A9 teljesítményét. Grafikus teljesítmény téren 50 százalékos előrelépés történt, miközben egyharmadával csökkent a fogyasztás. A rendezvényen az Apple az A10 Fusion lapkáról több részletet nem igazán akart elárulni, annyi derült még ki, hogy 3,3 milliárd tranzisztor alkotja. A rendszermemória kapacitására nem tért ki a vállalat, a háttértárról viszont annál több szó esett. Végre eltűnt a kínálatból a 16 GB-os iPhone. Az iPhone 7 és az 7 Plus legalább 32 GB-nyi térhelyet kínál majd a legolcsóbb konfigurációban, és készül belőle 128, valamint 256 GB-os változat is – bővítési lehetőség persze továbbra sincs. A 4G LTE hálózati modem mindkét eszköznél 450 Mbps-os letöltési sebességet fog támogatni, és 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi-vel jönnek. Ezenfelül akad a két új iPhone-ban egyebek mellett Bluetooth 4.2 modul és NFC chip is.

Az iPhone-ok párosa vízállósággal is dicsekedhet, amiről minden bizonnyal sok felhasználó álmodott hosszú ideje. Az eszközök IP67 védettséget élveznek, vagyis meglehetősen jól bírják majd a vizet: garantáltan átvészelnek fél órát egyméteres mélységbe. A várakozásoknak megfelelően az Apple elhagyta a 3,5 milliméteres Jack csatlakozót az újdonságokról, de ez közel sem olyan eget rengető dolog már, ugyanis mostanra több gyártó is meglépte ezt (így járt el a LeEco és a Lenovo is a Moto Z-k esetében). A zenelejátszás ettől kedve vagy Bluetooth kapcsolatot használó készülékekkel történhet majd, vagy a Lightning csatlakozón keresztül. Fontos az is, hogy itt már sztereó hangszórók lesznek a fedélzeten. Az Apple nem árulta el, hogy mekkora telepek lapulnak a hátlapok alatt, de mindkét telefon 1-2 órával hosszabb üzemidőt fog produkálni az elődjéhez viszonyítva. Az újgenerációs okostelefonok új színekben is elérhetőek lesznek; a választékot arany, ezüst, rózsaarany és kétféle fekete (egy fényes és egy matt) kivitel alkotja.

Az Apple iPhone 7 és 7 Plus szeptember 9-étől rendelhető és szeptember 16-án kerülnek a boltok polcaira külföldön, itthon pedig szeptember 23-án kerül rájuk a sor. Az iPhone 7 ára 256 ezer forinttól indul 32 GB tárhellyel, a 128 GB-os modell 295 ezer forintba fog kerülni, a 256 gigásért pedig 334 ezer forintot kell majd kifizetni; az iPhone 7 Plus pedig 300 ezer forinttól startol a legszerényebb tárhellyel, 339 ezer forintot fog kóstálni 128 GB-tal és 378 ezer forintba fáj majd a csúcsot jelentő 256 GB-os variáns.

(Forrás: ipon)