hirdetés

Két hete állnak a gyárak Kínában a koronavírus miatt, emiatt néhány héten belül akadozhat az elektronikai és autóipari beszállítók termelése. Sőt az Apple és egyéb telefonok már hetek óta hiánycikknek számítanak.

A koronavírus kitörése óta leállította az Apple és a többi kínai telefonos gyár is az eszközök szállítását. Így Európában a nagykereskedelmi pontokon már hiánycikknek számítanak a Kínában készült telefonok beszerzése. Az Esti Újság úgy tudja biztonsági okokból még hetekig nem lesz szállítás, ráadásul a gyárak is bezártak és a termelés is áll.

Nekünk két hete nem érkezik árú, így sem Apple sem más telefont nem tudunk adni a kiskereskedőinknek. Nem tudom meddig fog ez tartani de nem jó és aggódunk, hisz naponta 2-3 konténernyi telefont értékesítettünk csak Európában-mondta az egyik legnagyobb lengyelországi telefonos nagykereskedő kérdésünkre.

Miközben a világon alig van olyan áru, amihez nem kellene kínai alkatrész, az ország exportjának 90 százalékát biztosító Hupej tartományban két hete állnak a gyárak. A leghamarabb a jövő héten indulhat az alkatrész utánpótlás. Emiatt néhány héten belül akadozhat az elektronikai és autóipari beszállítók termelése.

A járvány miatt a személyforgalom is drámaian visszaesett, emiatt akkorát zuhant az üzemanyag iránti kereslet, hogy az olajat ötödével olcsóbban adták a világpiacon, mint az év elején. Magyarországon a gázolaj átlagára 390 forinttal, a 95-ös benziné 16 forinttal esett vissza literenként.

A koronavírus negatív hatása, hogy a hitelezők is bizalmatlanok, emiatt az új lakáshitelek is drágulhatnak: 53 helyett 55 ezer forintos átlagos havi törlesztővel vehetnek fel egy 10 milliós kölcsönt. Kína első negyedéves gazdasági növekedése pedig két százalékra, akár harmadára is visszaeshet.