hirdetés

Amennyiben a jelenlegi globális trendek és időjárási változások folytatódnak, nagyon komoly problémák jelentkezhetnek a globális kávépiacon. A legnépszerűbb kávéfajta, az Arabica például durván megdrágulhat a következő évtizedekben.

Coffee

Ha a hőmérséklet a vártnak megfelelő mértékben emelkedik, úgy Brazília és Közép-Amerika kávétermesztésre alkalmas területeinek mintegy 80 százaléka alkalmatlan lesz a legnépszerűbb kávéfajta, az Arabica termesztésére 2050-ig – derül ki az International Center for Tropical Agriculture adataiból.

Globálisan 50 százalékos visszaesés várható a termelésben ugyanezen időszakban. Ezen folyamat legvalószínűbb kimenetele pedig a kínálat csökkenése és az árak emelkedése lesz.

Amellett pedig, hogy teljes közösségek kerülnek veszélybe, amelyek ki vannak téve a termesztésnek, a fogyasztók is rá lesznek kényszerülve arra, hogy egészen új kínálati csatornákat építsenek ki, ami nemcsak bonyolult, de elég drága is.

A Starbucks évtizedek óta szigorú szabályok mentén építi fel a beszállítói hálózatát, 2013-ban pedig egy saját kávéfarmot is vásárolt Costa Ricán, amelyet egyfajta laborként használ. Olyan termesztési gyakorlatokat vizsgálnak, amelyek lehetővé teszik, hogy a növények melegebb hőmérséklet mellett is megéljenek.

Az Egyenlítő mentén meghúzódó kávétermesztő térségben már csökken a kávétermés. Ráadásul az olyan országokat tömörítő övezetben, mint Vietnam, Indonézia, Brazília vagy Tanzánia, eddig nem jelentkező betegségek is felütötték a fejüket, szintén a klímaváltozás következtében.