hirdetés

A Földművelésügyi Minisztérium bejelentette: indul a nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási programja. Mindez nem újdonság, hisz az 1960-as években pár mezőgazdasági szövetkezetvezető ezt már megtette, hisz a magyar kutyafajták már akkor majdnem kihaltak volna, ha nem kezdik el őket egy ukrán állatorvos hölgy segítségével és irányításával szaporítani. Sajnos ezek a lelkes hungarikum pionírszakemberek a tettükért súlyos börtönéveket kaptak.

kuvasz

Feltalálta a spanyolviaszt a Földművelésügyi Minisztérium, úgy tűnik. Most jelentették be ugyanis hangzatosan azt a programot, amely a nemzeti kutyafajták állami génbankjának fenntartását, az állami tenyészetekben kilenc magyar kutyafajta tulajdonságainak megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését biztosítja majd – közölte a tárca.

A baj csak az, hogy ezt már az 1960-as években megtette több agrárszakember és járási párttitkár, akik a kihaló félben lévő magyar kutyákat mentették meg és kezdték el tenyészteni szervezett keretek között.

A programot egy ukrán doktornő felügyelte. Az agrárvezetők pionírok voltak ebben is és másban is, e tettükért azonban súlyos börtönéveket kaptak. Ők voltak kommunista reformkor áldozatai. Az egyik járási vezetőt azért akarták kémkedésért elítélni, mert J. F. Kennedy családjának ajándékozott egy magyar vizslát és komondor kutyákat is. Az USA volt elnökének családjára a mai napig komondorok vigyáznak egyébként.

A mostani FM-közlemény szerint a program indulását V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete és Devecser városa által szervezett Országos Juhász- és Pásztorkutya Kiállításon jelentette be szombaton a Bakonyerdő Zrt. Sárosfői Vadászházában.

Az államtitkár közlése szerint a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a rövid szőrű és a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó eredeti hasznosítását és tulajdonságait őrző állami génbankok szervezése és kialakítása már elkezdődött, a minisztérium előkészítette a szükséges jogszabályi és szervezeti fejlesztéseket, és felosztotta, hogy melyik nemzeti parki igazgatóság melyik őshonos magyar kutyafajtáért felel.