hirdetés

Eddig nem hatotta meg az egy napja tartó sztrájk a makói gumigyár tulajdonosait. A megállapodás pedig láthatáron sincs és lehet nem is lesz. Kérdés meddig bírják a sztrájkolók. Az tény, hogy aki sztrájkol annak nem jár fizetés.

 

Már több mint 27 órája sztrájkolnak a dolgozók a Continental makói gumigyárában, de egyelőre még csak láthatáron sincs egy megállapodás.

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnöke szerint a cég vezetősége egyre erőteljesebben próbál nyomást gyakorolni a dolgozókra, hogy vegyék fel ismét a munkát. Azt mondják nekik, hogy miattuk viszik majd el a termelést máshová, miattuk kell majd bezárni a gyárat. Tucatnyi sztrájktörőt is munkába állítottak, nem tudni, őket honnan hozták a gyárba – állítja Radics Gábor.

Néhány dolgozót mindez elbizonytalanít, másokat éppen ez sarkall még inkább a követeléseik melletti kiállásra és a sztrájk folytatására – mondja a szakszervezeti vezető.

A Continental makói telephelyén az elmúlt hetekben egyre hosszabb időre szüntették be a munkát a dolgozók, akik a cég által felmondott kollektív szerződésben rögzített jogaikat szeretnék visszakapni. Így többek között a korlátlanul elrendelhető túlórák, a régebb óta a cégnél dolgozók pluszjuttatásainak elvétele ellen küzdenek. A többek között a túlórákat is szabályozó kollektív szerződés nyári felmondása után ugyanis számos dolgozó távozott a cégtől, a maradóknak pedig azóta kisebb létszámmal, sokkal többet kell túlórázniuk, mert a megrendelések időközben ismét megszaporodtak. Emiatt előbb egy 2 órás figyelmeztető, majd egy 8 órás, utána pedig egy 24 órás sztrájkot szerveztek. Most pedig úgy tervezik, a kedden 14 órakor megkezdett határozatlan idejű sztrájk során addig nem veszik fel a munkát, ameddig nem sikerül megállapodniuk a követeléseikről a munkáltatóval.

A cég a sztrájkban résztvevők számról is közölt adatot: eszerint a kedden 14 órakor elkezdődött határozatlan idejű sztrájkban „szerda 13 órakor aktuális adatok alapján 346 fő vett eddig részt az 1 700 munkatársból”.

A Continental azt is ismét leszögezte: elkötelezettek a kollektív szerződés megkötésére, ezért szerdára és a következő munkanapokra is kitűzték a tárgyalási időpontokat. A cég vezetése tehát – mint az elmúlt napokban többször is – ismét kollektív tárgyalásra hívta a sztrájkot szervező Makói Gumiipari Szakszervezetet (MGSZ), illetve a munkabeszüntetésből kimaradó másik két helyi szakszervezetet. Az MGSZ azonban ezen nem vett részt, mivel álláspontjuk szerint sztrájk idején a sztrájkbizottsággal és a sztrájkkövetelésekről kell tárgyalni – márpedig a sztrájkot csak az MGSZ szervezi, a másik két helyi szakszervezet nem vesz részt abban.

(Turcsányi)