hirdetés

Még az idén 100 milliárd forint fölötti összeg folyhat be az államkasszába a nyáron lezárult Földet a gazdáknak program során eladott termőföldekből – mondta Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.
allami-foldarveresAz államtitkár közölte, hogy a földértékesítési programból származó bevétel maradék része a jövő év elején kerülhet a költségvetésbe.

– Azt azért szeretném gyorsan hozzátenni, hogy nem a költségvetési bevételforrás-növelés miatt hajtottuk végre ezt a programot, hanem az volt a célunk, hogy az agrárközéposztályt igyekezzünk megsegíteni – fogalmazott az államtitkár.

Bitay Márton Örs nem titkolta azt sem, hogy az értékesített termőföld mintegy harmadát, több mint 74 ezer hektárt fiatal gazdák vásároltak meg.

– A program a gazdák folyamatos támogatása mellett zajlott, az értékesítésre felkínált mintegy 250 ezer hektár 70 százalékát vásárolta meg mintegy 30 ezer földműves, a jogosultak harmada – ismertette.

Az államtitkár elmondta azt is, kedden döntött az Országgyűlés arról, hogy az árverésekből befolyt mintegy 270 milliárd forintot az államadósság csökkentésére fordítják.