hirdetés

Magyarország megkaphatja a 2006-ban a szlovákiai Nyitrán brutálisan megvert, majd meghurcolt magyar származású diáklány büntetőperét. Várhatóan a jövő héten dönt erről a szlovák igazságügyi miniszter. Zsák Malina Hedviget azért bántalmazták, mert magyarul beszélt, de a szlovákiai nyomozók, ügyészek és bírák szerint nem történt verés. Azonban hamis vád miatt ellene indítottak büntetőeljárást.

malina hedvig

Amennyiben a szlovák szaktárca engedi az ügy áthelyezését, annak átvételét a magyar igazságügyi minisztériumnak is meg kell vizsgálnia.

Roman Kvasnica, a nő ügyvédje az üggyel kapcsolatban az Új Szónak azt mondta: nem tudja, mit képes garantálni az új kormánykoalíció.

Néhány poszton ugyan változás lesz, de a rendszer és az alapelv, amely alapján működik, ugyanaz marad. Meglátjuk, meddig lesznek érvényesek és ki számára maradnak kötelező érvényűek a koalíciós megállapodások – mondta Zsák Malina Hedvig védője.

A fiatal nőt Nyitrán, 2006-ban még diáklányként azért verték meg, mert magyarul beszélt az utcán. A lányt összeverve találták az utcán. A 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, miután a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy a verés nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő mondta. Emiatt hamis tanúzással vádolták meg 2014 decemberében Zsák Malina Hedviget, aki azonban 2013-ban felvette a magyar állampolgárságot, majd Szlovákiából Magyarországra költözött. A szlovák kormány időközben elismerte, hogy bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel, azaz lehet, hogy mégis elverték, de a fiatal nő ellen indított eljárás máig nem zárult le.