hirdetés

Magyarország nem hibázott az azeri baltás gyilkos kiadásával. Azerbajdzsánt viszont elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága. Azt ugyan a bíróság nem vizsgálta, nem is vizsgálhatta, hogy Safarov elengedéséért Keltről jött-e pénz Magyarországra.

 

Magyarországot felmentette az Emberi Jogok Európai Bírósága, a hírhedt azeri baltás-gyilkos kiadásának ügyében.

Mint ismeretes Magyarország miután kiadta RAmil Safarovot hazájának, ott ünnepelt hőskét fogadták és gyorsan szabadon is engedték, azaz nem folytatta a még hátralévő súlyos évek letöltését a dutyiban. Az ügyben anno nemcsak a kormányt, de magát az IM akkori államtitkárát dr.Répássy Róbertet sem kímélték.

Sokak szerint rengeteg pénzt kaptunk emiatt Azerbajdzsántól. Mások szerint csak átvertek minket az azeriak. Nos az biztos, hogy az EJEB szerint át lettünk verve, igaz ők azt nem vizsgálták jött-e pénz akkoriban Keletről.

Az ítélet szerint Magyarország nem követett el jogsértést, mikor kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost, Azerbajdzsánt viszont elmarasztalták, mert nem zárták börtönbe a Magyarországon gyilkosságért elítélt Ramil Safarovot.

Azerbajdzsán nem tartotta tiszteletben a Ramil Safarov által 2004-ben Budapesten meggyilkolt örmény katonatiszt, Gurgen Margarjan élethez való jogát, amikor Ilham Aliyev azeri elnök kegyelemben részesítette a Magyarországon jogerősen életfogytiglani börtönre ítélt Safarovot, s hősnek kijáró fogadtatásban részesítették őt Bakuban, állítja az Emberi Jogok Európai Bírósága. A döntés nem kötelezi Azerbajdzsánt arra, hogy börtönbe zárják Safarovot.

A bíróság szerint ugyanakkor Magyarország nem hibázott azzal, hogy kiadta Safarovot Azerbajdzsánnak. Az áldozat családjának ügyvédje szerint Magyarországot el kellett volna marasztalni, mert a kiadással párhuzamosan nem kért biztosítékot arra, hogy az elítélt valóban letölti büntetését.

Az egyik bíró ez utóbbi kérdésben viszont nem értett egyet a bíróság döntésével. Pinto de Albuquerque szerint a magyar kormánynak óvatosabban, az azeri kormány politikáját figyelembe véve kellett volna döntenie a kiadatás ügyében, és biztosítékokat kellett volna kérnie arra vonatkozólag, hogy Safarov nem szabadul idő előtt.

A testület erős szavakkal ítélte el Azerbajdzsánt, nagyon fontos, hogy a bíróság megállapította, az állam nem teljesítette kötelességét, s hogy Safarov valóban etnikai alapú gyűlőlettől vezérelve követte el cselekedetét. Viszont a bírák tényleg úgy vélték, hogy az azeri állam annak ellenére nem felelős jogi értelemben a gyilkosságért, hogy a kaukázusi ország politikusai több alkalommal is jóváhagyták Safarov tették – mondta Philiph Leach, a londoni Middlesex Egyetemen működő Európai Emberi Jogi Támogató Központ (EHRAC) igazgatója.

A meggyilkolt örmény tiszt családja, valamint a Ramil Safarov által ugyancsak megtámadott másik örmény katona, Hajk Makocsjan jogi képviselőjeként fellépő szervezet vezetője hangsúlyozta, lehet, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen.