hirdetés

Szolid növekedést vár az IMF a régióban, átlagosan 2,8, jövőre 3 százalékosat. A hazánk által nem annyira közkedvelt IMf és annak vezetője, Christine Lagarde szerint Magyarország sajnos átlag alatti teljesítményt nyújthat csak.
christine-lagarde-imfSzolid gazdasági növekedési ütemet könyvelhet el a legtöbb közép-kelet európai és délkelet-európai gazdaság. Az IMF szerdán közzétett tanulmánya szerint a magyar gazdaság növekedési üteme az idei 2 százalékról jövőre 2,5 százalékra gyorsul, a fogyasztás mindkét évben 3,2 százalékkal emelkedik, a GDP-arányos államadósság pedig 75,3 százalékról 75,1 százalékra csökken. Az áruk és szolgáltatások exportja az idén 6,4 százalékkal, míg jövőre 6,3 százalékkal nő. A folyó fizetési mérleg aktívuma a GDP 4,9 százalékáról 2017-ben 4,6 százalékra süllyed. Az éves infláció Magyarországon az idei 0,4 százalékról jövőre 1,9 százalékra emelkedik, sőt 2017 végére eléri a 2,6 százalékot. Ez megfelel a kormány várakozásainak.

Az IMF szerint az öt közép-kelet-európai ország, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia gazdasága az idén 2,8 százalékkal, jövőre pedig 3 százalékkal bővül. A lengyel gazdaság növekedési üteme 3,1 százalékról 3,4 százalékra gyorsul, Szlovákiáé viszont 3,4 százalékról 3,3 százalékra lassul. Vagyis ebben a csapatban hazánk átlag alatti teljesítményt nyújt majd.

A jelenlegi növekedési rátákat azonban a FÁK tagországain kívül nehéz lesz fenntartani, noha a munkanélküliségi ráták a válság előtti szintre esnek, a reálbérek erősen emelkednek, és a külgazdasági mérlegek egyensúlyban vannak. A termelékenység lassú növekedése és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt nehéz lesz megőrizni a mostani növekedési rátákat a külgazdasági egyensúly romlása nélkül – írja az IMF jelentése.