hirdetés

A magyar kormány késlekedése miatt csúsznak a tárgyalások a gazdák megsegítéséről az Európai Bizottság szerint, számolt be az Euronews. A magyar politika ezzel más uniós országok termelőivel is kibabrált.

Április végén az EU megállapodott öt uniós országgal, köztük Magyarországgal is, abban, hogy területükön csak áthaladhat az ukrán gabona, eladni és tárolni nem lehet az országok területén.

Ezzel egyidőben százmillió eurós támogatást hagyott jóvá a gazdáknak Brüsszel, a kifizetés előfeltétele, hogy az érintett országok vonják vissza az ukrán gabonáról szóló importtilalmat.

Az Európai Bizottság szóvivője, Miriam Garcia Ferrer szerint az érintett tagállamok mindegyike visszavonta már az importkorlátozást, kivéve Magyarországot.

Amíg a magyar kormány nem intézkedik, nem tudnak leülni tárgyalni a támogatás kifizetéséről. Jelenleg arra várunk, hogy felfüggesszenek egy korábban bevezetett egyoldalú nemzeti intézkedést, mielőtt rátérnénk a következő lépésekre.-közölte Miriam Garcia Ferrer, szóvivő.