hirdetés

A várakozásoknak megfelelően novemberhez hasonlóan decemberben is a legmagasabb volt az Európai Unióban a magyar infláció .Miközben a legtöbb országban már csökkent a nyomás, nálunk az üzemanyagok árstopjának eltörlése miatt 22,5%-ról 24,5%-ra emelkedett a ráta. Nos ebben csúcstartók vagyunk sajnos, aminek sokan nem örülnek.

 

Ráadásul a magyar áremelkedés magasan a legmagasabb a kontinensen, a 25 százalékos adat mellett egyedül Lettországban (20,7%) és Litvániában (20 %) érte el a 20 százalékot az éves ráta.

A régióban a cseh infláció 16,8% volt decemberben, míg a lengyel áremelkedés 15,3%-ot mutatott. A szlovák, a bolgár és a román áremelkedés üteme pedig még ettől is elmaradt. Európában a legalacsonyabb infláció Spanyolországban, Luxemburgban és Franciaországban volt decemberben.

Nos, ha  a környező országokkal hasonlítjuk össze a hazai inflációs adatokat, akkor ez még ijesztőbb különbség. Sajnos nálunk még mindennek az ára emelkedik, azaz az infláció lassulása sem látható vagy érzékelhető.