hirdetés

Legyen nyilvános a politikusok adóbevallása – követeli a nemzetközi pénzügyi oknyomozó szervezet, a ­Finance Uncovered, amely húsz ország parlamenti képviselőit kereste meg, köztük a 199 magyar honatyát.  A Jobbik támogatja a nemzetközi szervezet kérését.

mészáros parlamentbenMindenkitől azt kérték, hogy tegyék közzé az adóbevallásaikat. A magyar képviselők február 28-án kapták meg az ezzel kapcsolatos levelet, hogy egy hónapon belül válaszoljanak a magyarul feltett kérdésekre, de egyelőre senki sem reagált. S feltehetőleg a többség nem is fog.

Megítélésünk szerint világos és nyilvánvaló közérdek fűződik ahhoz, hogy a köztisztviselők teljes mértékben hozzáférhetővé tegyék jövedelmeik forrását és adóügyeiket. Méghozzá azért, mert a választott képviselőket azért fizetik az adózók, hogy döntsenek az adózás rendjéről, valamint arról, hogy miképp költsék el a pénzünket mindannyiunk érdekének megfelelően – indokolják a levélben a kérésüket.

Az adóbevallást több országban is közzé kell tenni a politikusoknak: Olaszországban az összes képviselőnek meg lehet nézni a bevallását, Svédországban és Norvégiában is nyilvános, és az USA-ban is évtizedek óta közzéteszik az elnökjelöltek az adóbevallásukat, csak Donald Trump tagadta ezt meg.

Az MSZP frakcióvezetője támogathatónak tartja az ötletet.

Nem látom akadályát, hogy nyilvános legyen a képviselők adóbevallása, elképzelhető, hogy beadunk erről egy törvényjavaslatot – mondta Tóth Bertalan.

A Jobbik is pozitívan áll a kérdéshez.

A Jobbik a politikusok és családjuk vagyoni átláthatóságának élharcosa, ezért nem zárkózunk el egy ilyen kezdeményezés elől. Ugyanakkor fontosnak tartjuk azt is, hogy az adóbevallásban szereplő személyes adatok, például a gyermekek adatai védve legyenek – fogalmazott Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

A Jobbik az átláthatóság érdekében már meg is tette az első lépést: egyedüli politikai erőként nyilvánosságra hozták a velük egy háztartásban élő családtagjainak vagyonnyilatkozatát is. Szorgalmazzák azt is, hogy a közéleti szereplők hivatalba lépéskor, illetve hivatali idejük végén vagyonosodási vizsgálaton essenek át – tette hozzá Vona Gábor.