hirdetés

Magyar szálak az Ausztriában megtalált félszáz migráns hullájának az ügyében. A rendőrség adatai szerint egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten a hűtőkocsi magyar rendszámát. A járművet egy szlovák cégtől vásárolhatták. Mindez erősíti azt a feltételezést, hogy szervezett embercsempészek áldozatainak maradványait találták meg az A4-es sztrádán, Parndorfnál félreállított kamionban. Lázár János szerint az osztrák rendőrség már jelezte az esetet a magyarnak.

menekültek a hűtőkocsiban

A szokásos csütörtöki kormányszóvivői tájékoztató elején jelentette be Lázár János, hogy magyar rendszáma volt az Ausztriában talált, halott menekültekkel teli hűtőkamionnak.  A miniszter azt mondta, hogy legalább 20 halott lehetett a járműben, más források legalább 50 tetemet említettek. Az elhunytak azonosítását megkezdték, az osztrák rendőrség már tájékoztatta a magyart az esetről. A magyar kormány együttérzését fejezi ki az elhunytak hozzátartozóinak, legyenek bárhol is – tette hozzá Lázár János.

Egy kérdésre a miniszter azt válaszolta: míg Görögország, Olaszország 500 millió eurót kapott, Magyarországnak 61 millió eurót ítéltek meg a védekezés költségeire, és a pénz még nem is érkezett meg. Könyörögtek, tárgyaltak Brüsszellel, de lényegében nem jött segítség – fogalmazott. Még a cseh külügyminiszter és német politikusok is szóvá tették, hogy segíteni kellene a magyaroknak – jegyezte meg Lázár János.

Orbán Viktor miniszterelnök utasította a külügyminisztert, hogy soron kívül tájékoztassa Brüsszelt és Berlint az elmúlt 48 óra, illetve a mai nap eseményeiről, köztük a halottakkal teli kamionról. A miniszter azt is mondta: az elmúlt napok eseményei bizonyítják, hogy az EU nem tudja megvédeni Európa határait, illetve nem tudja garantálni az EU polgárainak biztonságát. Emiatt Magyarországnak kell megvédenie saját határait – tette hozzá.

Lázár János szerint az embercsempészet erősödését mutatja az is, hogy a Magyarországra belépő menedékkérők körülbelül 10 százaléka hajlandó végigcsinálni az ilyenkor szokásos procedúrát, a többiek tovább mennek, és emellett egyre több köztük az agresszív ember.

A miniszter azt is mondta, hogy a kormány meglátása szerint nem menekültügyi, hanem népvándorlási krízis van. A szerb hatóságok becslése szerint a következő napokban újabb 6-8 ezer ember jöhet Magyarországra, több hullámban. Lázár János közölte, hogy a kormány nem zárja ki a honvédség bevetését a következő időszakban, ha megkapják ehhez a parlament felhatalmazását, illetve ha szükség lesz erre.

Ma már átlagosan napi 3 ezer menekült érkezik a szerb-magyar határra, és év végére elérheti a számuk a 300 ezret – mondta még.