hirdetés

A kormány szerint törvénysértő a menekültek kvótarendszere. Ráadásul a menekültek és a terrorizmus között közvetlen összefüggés van, hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök. Éppen ezért az Országgyűlés ma a Fidesz javaslatára törvényben szólíthatja fel a kormányt, hogy Luxembourgban támadja meg az uniós kvótarendszerről szóló európai jogszabályt.

orban_fidesz_parlamentben

A Fidesz és a kormány szerint is az unió azon ötlete, hogy kvótarendszer alapján osztják szét a menekülteket, teljesen törvénysértő. Ráadásul hatalmas veszéllyel jár mindez, mondta Tuzson Bence szóvivő. Bár  a miniszterelnökre hivatkozva mondta mindezt, hogy a menekültek és a terrorizmus közt közvetlen összefüggés van. Ezért is ellenzik ezt az egész menekültelosztósdit, hisz ezzel a magyar állampolgárok millióit veszélyeztetnék.

A képviselők ma elfogadhatják a Fidesz bevándorlók kötelező uniós betelepítési kvótáját elutasító törvényjavaslatát. Az előterjesztés arra kötelezné a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a betelepítésről szóló uniós jogszabály megsemmisítését.

Emellett döntés várható még például az állami arcképelemző rendszer létrehozásáról, a jegybank 2012–2014 közötti üzleti jelentéseiről, és a termőföldek haszonbérleti szerződéseinek módosíthatóságáról.

A szavazásokat követően összesen kilenc előterjesztés általános vitáját bonyolítják le, ezek között tárgyalhatják például a kormánypártok egyházügyi törvénymódosító javaslatát. A kétharmados indítvány szerint a jövőben az egyházakat nem elismernék, hanem bírósági eljárás keretében nyilvántartásba vennék.