hirdetés

Az Esti Újság úgy értesült, hogy  II.János Pál pápa teret azaz régi Köztársaság teret a menekültek csak Afgán térnek nevezik. Sőt egymást közt terjesztik is, hogy ott meg lehet pihenni, s a további utazást szervezni, amelyben egy közeli afgán büfés segédkezik nekik. Így érthető, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat lépett a menekültekkel teli tér részleges bezárásában illetve migráns mentesítésében.

II.János

„Építési terület” – ilyen feliratú táblákat helyezett ki a józsefvárosi közterület-felügyelet a II. János Pál pápa téren. Azaz a régi Köztársaság téren.  Az Esti Újság úgy tudja a teret a menekültek Afgán térnek nevezik és mindenkit ide hívnak és irányítanak a migránsok. Mondván itt lehet pihenni egy picit és intézni a továbbutazást. Igen, mert bár naponta ezrével jönnek a migránsok nagyjából ugyanennyien el is hagyják nap mint nap Magyarország területét. A menekült táborok ugyanis nincsenek úgy tele, hogy az eddigi kilencvenezernyi menekültnek helyet tudjanak adni. Hogy miért Afgán térnek nevezik a régi Köztársaság teret pontosan nem tudni. Állítólag a közelben egy afgán büfés segít nekik az étkezésben és egyben segít nekik tovább menni és utazni nyugat felé. Erre  vonatkozólag több menekült is megerősítette nemcsak nekünk de másoknak is, hogy ez a büfés jó ember és  ezért is keresik fel nap mint nap százával a közeli utcában.

A Népszabadság riportere állampolgárként érdeklődött  telefonon a közterület-felügyeletnél. Ott azt mondták: egyrészt a kerítés pótlása miatt zárták le a játszóteret, másrészt azért, hogy a „migráns” gyerekek ne tudjanak ott játszani. A téren a közterület-felügyelet egyik munkatársa meg azt mondta: azért a lezárás, mert a menekültek „teleszarják és telehugyozzák” a játszóteret.

Ez annyiban igaz, hogy a téren összesen két mobilvécé van, a menekültek ezeket használták mindaddig, amíg meg nem teltek. Most a mobil wc-k melletti kis épület oldalában kénytelenek végezni dolgukat. A lezárás ellenére pedig továbbra is vannak gyerekek a játszótéren, magyarok és menekültek egyaránt. A közterület-felügyelet egyébként azt közölte: a térre szerdán nyolc mobil wc-t fognak kihelyezni.