hirdetés

Befejezte a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a brókerbotrány egyik ügyében a Quaestor-ügyben. Az Esti Újság úgy tudja, Tarsoly Csaba már túl is van az iratismertetésen, de feltehetőleg szabadon engedését nem kezdeményezi az ügyészség. A szebb napokat látott Győri ETO futballklub tulaját és társait továbbra is többmilliárdos sikkasztással és csalással gyanúsítja a rendőrség. Azt nem tudni, hogy bűnszervezetnek minősítették-e a gyanúsítottak ténykedését vagy sem.

Tarsoly

A nyomozás kezdete óta több száz oldalasra dagadt gyanúsítás a lényegét tekintve alig változott. Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport fő tulajdonosa és társai – a hétköznapi megfogalmazás szerint – átverték a Quaestor befektetőit, elsikkasztották a befektetéseik egy részét. Az ügynek több mint 32 ezer károsultja van, akiknek a többsége valószínűleg soha nem kaphatja vissza a befektetését. Illetve a teljes összeget nem sokan láthatják majd.

Úgy tudjuk, a gyors nyomozás lezárásnak egyik fő oka az volt, hogy Tarsoly mindenben segítette a rendőrök munkáját. Ő ugyanis abban bízik, hogy a vádemelés után hazamehet a börtönből. Nos, hamarosan a bíróság arról is dönthet, hogy Tarsoly Csaba szabadlábon védekezhet-e majd az eljárás hátralévő részében, vagy sem. Ha Tarsolyt bűnszervezet tagjaként elkövetett bűnüggyel vádolják meg, akkor aligha engedi most haza a bíróság. Ha ez a súlyos minősítés kimarad, akkor van esélye az otthoni környezet mielőbbi viszontlátására. Szóval igencsak kétesélyes az, hogy szabadon engedik az egykori futballgurut. Igaz, védője már többször megkísérelte kihozni az előzetesből, eddig sikertelenül.

A Quaestor-botrány márciusban robbant ki, a cég első magyarázata szerint azért, mert röviddel az évek alatt elkövetett előtt súlyos visszaélések miatt bedőlt a Buda-Cash, és az emberek tömegesen kezdték visszakövetelni a Quaestornál elhelyezett befektetéseiket. Hamar kiderült azonban, hogy ha volt is befektetői pánik a piacon, a Quaestor bedőlését nem az okozta.
Sokkal inkább az évek óta követett piramisjáték-gyanús kötvénybiznisz, amelynek keretében mintegy 150 milliárdnyi, hivatalosan nem is létező kötvényt dobtak piacra.

Azt azért kíváncsian várjuk, hogy közölje a rendőrség, hova tűnt az a több mint 150 milliárd forint, amit kamu kötvények után szedett be a brókercég. S az is nagyon érdekel minket is, hogy mennyit sikerült belőle visszaszerezni.