hirdetés

Ott ültek az újságírók, ahol a vádlottak szoktak a Kiss tábornok perében. Így mondhatni nem a megszokott módon és már egy újabb és nagyobb nagyteremben tartották a vádlott dr.Kiss Ernő dandártábornok hírhedt büntetőperét, amely így már a bejáratott idösödő újsáígróknak meglepetéssel kezdődött. A tárgyaláson immáron megjelent a Fradi ex-tulajdonosa tanúként, aki először nem kívánt vallomást tenni, de miután közölték Sz.Andrással, hogy akár ezért elzárással is sújthatják, gyorsan meggondolta magát. Nos Sz.András sok mindenre nem emlékezett, aztán hirtelen eszébe jutott minden, de azok meg tele voltak önmaguknak is ellentétes állításokkal. A végén pedig már semmi sem stimmelt. Az MVM nemrég felmentett volt vezetője Kocsis István is megjelent, de ő sem vitte elörébb sokkal a bíróságnak azt, hogy tisztánlásson. Így a bíróság egy olyan cirkuszi tragikomédiának lett a résztvevője a vád tanúi révén, vagy elszenvedője, ami bizony komoly fejfájást okozhatott a jelenlévőknél. Mindezek tekintetében talán érthető is, hogy a bíróság bejelentette, hogy július 11.-én jöhetnek a perbeszédek és akár az ítélet hozatal is meg lesz.

kiss2

Bár furcsán indult a befolyással üzérkedéssel vádolt dandártábornok Kiss Ernő pere a Fővárosi Törvényszéken, akadtak már már kabaréba illő és cirkuszi fellépésnek is beillő jelenetek is a vád tanúinak a részéről. Sokakban talán még Pelikán elvtárs közismert szerepe a Tanú című filmből is fel fel rémlett már, hisz a Fradi ex tulajdonosa közölte, hogy nem kíván vallomást tenni. Erre a biróság közölte Sz.Andrással, hogy akkor elzárással is sújthatja, ami hatásos mondat volt, mert az ismert üzletember nyelve hamar megeredt. Érthető módon, s jogosan gondolhatta magában a vád tanúja, hogy beszél, hisz nemrég Kaposváron úszta meg Sz.András Mrs.Kocsissal a 15 milliárdos hűtlen kezelést bünszervezet tagjaként egy felfüggesztett büntetéssel, hát akkor nehogy már most egy kis tanuskodás megtagadása miatt kelljen bevonulnia.

Bár lassan és sok sok mindenre nem emllékezett a Fradi volt tulajdonosa, amikor a rendőrségi vallomásait ismertették, akkor hirtelen minden világossá vált elötte, sőt még ezeket is bővitette, szépítette. Bár ne tette volna. Minden mindennel egyre nagyobb ellentmondásba került pár perc elteltével. Az azonban nem derült ki ma sem, hogy a vádlott Kiss tábornok most kért zsarolási pénzt vagy sem. S az sem derült ki, hogy amit kapott pénzt a szebb napokat látott magyar FBI alapító, azt most milyen címen kapta vajon? Munkadíj vagy kenőpénz? Azt sem tudta meg a bíróság, bár biztos szerette volna, hogy akkor most 120 ezer euro munkadíjat vagy sokkal többet adtak oda Kiss tábornoknak a vád össze vissza beszélő ? Az azonban ma kiderült, hogy  a 15 milliárdos MVM perben Kiss tábronok írta a vádlottak és a felmentett Kocsis István  írásos vallomását. Ezért járt neki munkadíj, aminek csak a töredékét kapta meg.
Az is kiderült a mai perben, hogy a Kocsist 6 millió euróra zsaroló rejtélyes Szabó, először Sz. Andrást a Fradi volt tulajdonosát kereste meg , hogy majd elintézik ezt az MVM-büntető ügyet, ha fizetnek kenőpénzt. Ezután keresték fel csak Kiss tábornokot, hogy mit tegyenek.

kiss 1

Kiss tábornok egyébként cáfolta Kocsis és volt tanácsadója Sz.András azon vallomását is, hogy több mint egymillió eurót kapott volna még a fentieken ( 120.000.euro ) felül a két tanú büntetőügyében elvégzett tanácsaiért. Ráadásul a dandártábornok közölte, hogy az ügyészség vizsgálta a vagyoni helyzetét, így, „ha csak el nem ásta a pénzt”, hozzá az biztosan nem jutott el. A Kocsisék által felvett pénzzel kapcsolatban elhangzott egyébként, hogy annak eredetét a NAV is vizsgálta.
Sz.András beszélt arról is, hogy Kiss további összegeket követelve utalt a belügyminiszterre is, akit „lánchídi embernek” nevezett, és akinek nagy befolyása van ügyük kimenetelére. A tanú úgy tudja, hogy Kocsisnak a tábornok név szerint is említette Pintér nevét. Szász vallomásából az is kiderült, hogy Kiss elmondta, bizonyos, kormányhoz közeli embereknek Kocsis szálka a szemében és el akarják őt tüntetni: a tábornok név szerint a Nyerges Zsolt-Fellegi-féle kört nevezte meg, majd hozzátette, ha rosszul alakul Kocsis büntetőügye, hosszú évekre rács mögé kerül. Arról nem is beszélve, hogy a rendőrségen ott porosodnak olvasatlanul a védelem által benyújtott, Kocsisék ártatlanságát igazoló dokumentumok – állította a tanú szerint Kiss Ernő. A korábbi tárgyalásokhoz hasonlóan szintén említve lett, hogy az MVM elleni rendőrségi eljárás kezdete Kocsis szerint a Gyurcsány-kormány bosszúja volt.
Az MVM volt vezérét a mai tárgyaláson a védelem arról faggatta volna, hogy beszélt-e személyesen ügyéről Pintér Sándor belügyminiszterrel, ugyanis egy NVSZ által rögzített felvételen Kocsis ezt állította Kissnek. De a leirat tanúsága szerint arról is beszélt Kocsis, hogy a büntetőügye kapcsán bizonyos dokumentumok a rendőrség rendelkezésére állnak, ám vannak olyan bizonyítékok, amelyek nem, mert azt azok az emberek, akik az MVM-ben őt szeretik, már eltüntették. Több ellentmondás miatt sor került a vád két tanújának szembesítésére is, mivel azt sem sikerült konkrétan tisztázni, hogy mekkora összeget is adtak át a vádlottnak.

Az is kiderült ma amit eddig is lehetett tudni, hogy Kiss tábornok Kocsis tanútól sosem kért pénzt semmire sem.

szász

A tanúk mai szereplése bizony összességében viccesre, vagy inkább tragikomikusra sikeredett. Minél többet beszéltek annál átláthatatlanabb volt az ügy és annak minden körülménye.

Az azonban sajnos nem derült ki a mai tárgyaláson, hogy a törvénytelennek vélt lehallgatásokat a bíróság kirekeszti-e a bizonyítékok köréből vagy sem ? S arra sem kapott választ a védelem, hogy a még visszatartott és az NVSz által meg nem küldött de többször kért lehallgatási dokumentumok megjöttek-e. Az azonban tény, hogy több tanú meghallgatás már nem lesz, bár kérte a védelem, s a mai tanúk által okozott tragikomédia után a bíróság bejelentette, hogy július 11.-én lesznek a perbeszédek és így az ítélet hozatal sem zárható ki.