hirdetés

Traktorral rombolták le egy roma család által elfoglalt házat a székelyföldi Kecset faluban. Az este miatt 3 embert őrizetbe vettek. előzetesbe senki nem került. Különös és egyben elgondolkodtató az eset, hogy székely rokonaink miként tudnak viselkedni és simán önhatalmúlag lépni.

 

kecset házrombolás-krónikaA szombaton elkövetett önbíráskodás után a rendőrség három személyt őrizetbe vett, és előzetes letartóztatásukat javasolta. A székelyudvarhelyi városi bíróság illetékese elmondta, az ügy nem került a bíróságra, így letartóztatásról nem döntöttek.

Egy, a lerombolt ház szomszédságában lakó asszony elmondta: szombaton délután traktorral vonult a pásztorkodásból élő roma család által lakott házhoz több helybéli férfi, és arra utasították a bent lévőket, hogy azonnal hagyják el az épületet.

Ezután bementek az egyszobás házikóba, ahonnan kidobáltak néhány berendezési tárgyat, majd a traktorhoz kötöttek egy gerendát, és lerombolták a házikót. Az asszony hozzátette: a házból a lerombolás előtt elmenekült gyermekeket ő fogadta be a házába, az anyjukat vasárnap óta nem látták.

Kecset közigazgatásilag Farkaslaka községhez tartozik. A község polgármestere, Kovács Lehel elmondta: a lerombolt épület a falu lakóinak a tulajdonát képezte, egy mára megszűnt mezőgazdasági társulás építtette korábban. A polgármester szerint a roma család önkényesen költözött az épületbe, és a falubeliek többszöri felszólítása ellenére sem költözött ki. Ráadásul a család tagjait kisebb-nagyobb lopásokkal, a helybeli gyerekek megfélemlítésével vádolták. Egy alkalommal az is felmerült, hogy a falubeliek összeadnak pénzt, és házat építenek a családnak azon a településen, ahonnan a faluba költöztek, de a család nem fogadta el, így folyamatosan nőtt a feszültség a településen.

Bizonyára megvolt az oka a történteknek, de akkor sem ez a megoldás. Mindig a békés utat kell választani – idézte az Udvarhelyi Híradó Kovács Lehel polgármestert.

A rendőrség hétfői közleménye szerint az őrizetbe vett férfiakat csendháborítással, erőszakos cselekedetekkel és ütlegeléssel, valamint rongálással gyanúsítják.