hirdetés

Folytatódik a Spéder-ügy, úgy tűnik. Július 7-én lemondtak ugyanis tisztségükről a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai, ezt a szervezet pénteki közgyűlésén jelentették be. Az új tisztségviselőket a július 18-ára összehívott közgyűlésen választják meg, addig a jelenlegi tagok folytatják munkájukat. A tagok elfogadták az integrációs szervezet alapszabályának módosítását.

spéder-lázár

A közlemény felidézi: az integrációs szervezet július 1-jére összehívott, majd felfüggesztett, és július 8-án folytatódó közgyűlésének összehívására eredetileg azért került sor, mert az SZHISZ-nek 30 napon belül át kellett vezetnie alapszabályába az integrációs törvény 2016. június 9-i hatállyal történt módosításából eredő változásokat. Ez megtörtént, emellett az SZHISZ igazgatóságának javaslatára – a felügyelettel való együttműködés kiszélesítése érdekében – az alapszabályban rögzítették, hogy a szervezet igazgatóságának ülésein a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselője állandó meghívottként, tanácskozási joggal vehet részt. Bártfai-Mager Andrea postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos a közgyűlésen hangsúlyozta, az integrációs folyamatban egy szakasz lezárult. A kormánybiztosságon az integráció értékeire alapozva a jövő héttől stratégiaalkotó munka kezdődik, melynek során áttekintik azon területeket, amelyek nem megfelelően működnek, vagy további fejlesztésre szorulnak. A kormánybiztos a szeptember 15-éig tartó munkában az integráció minden tagjának és az integráció központi szerveinek aktív közreműködésére számít. A takarékszövetkezeti integráció továbbépítésének célja, hogy a szektor hagyományaira és az integráció értékeire alapozva egy olyan pénzügyi csoport épüljön, amely meghatározó szerepet tölt be a lakosság, valamint a kis- és közepes vállalkozások pénzügyi igényeinek kiszolgálásában – mondta Bártfai-Mager Andrea a közlemény szerint.

Úgy tudjuk, ez a sorozatos lemondás is összefüggésbe hozható a milliárdos Spéder ellen indított ügyekkel, aki régi jó barátja Lázár János miniszternek. Mint köztudott, a takarékszövetkezetek nagy része felett Spéder szerzett irányítást, ami sokaknak nem tetszhetett. Ráadásul a milliárdos elleni rendőrségi vizsgálódás is kihathatott a szövetkezetek mindennapi életére.

Mint közismert, a takarékok integrációja ellen volt Demján Sándor milliárdos, aki folytonosan hangoztatta, nem jó az irány, és ebből baj lesz.