hirdetés

Lemondott 14 év után Gyömrő polgármestere, Gyenes Levente. A városvezető a Szegedi Ítélőtábla jogerős verdiktje után döntött úgy, hogy távozik a Pest megyei település éléről. Egyben be is jelentette, hogy az időközi választásokon újból elindul, mivel jelölő szervezete, a Gyömrő 2000 Kör egyhangú szavazással őt delegálta polgármesterjelöltnek. Ez néhányak szerint nem lehetséges, míg mások szerint igen.

gyömröi tetsületi ülés

Egy biztos, Gyenes Levente történelmet ír, hiszen Magyarországon eddig még sosem volt példa arra, hogy egy elmarasztaló bírósági ítélet miatt lemondott polgármester az időközi választásokon elinduljon.

Gyenes Levente a lemondását és az újraindulását a Facebookon jelentette be, és azt is, hogy újra indul az időközi megmérettetésen. A polgármester lemondása azért is meglepő némileg, mert a jogerős ítéletet írásban még nem kapta kézhez.

A törvények értelmében ezután kellene a következő testületi ülésen lemondania. A szegedi bíróság hivatalos sajtóközleménye az alábbiakat tartalmazza:

Több ponton megváltoztatta, de a büntetési tételek tekintetében az I. fokon kiszabott ítéleteket helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva büntetőtanácsa az adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt Zs. Tibor és társai ellen indított büntetőügyben. Így a legsúlyosabb büntetést az I. rendű vádlott kapta (7 évszabadságvesztés, 7 év közügyektől eltiltás). A II. rendű vádlott büntetése 4 év 6 hónap szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltás, a III. rendű vádlotté 3 év 6 hónap szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltás lett, míg a IV. rendű vádlottat, a társaság könyvelőjét 4 év szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték I. fokon. A többi vádlottat rövidebb tartamú, egy részüket végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a törvényszék.

A VII. rendű vádlottat, Gy. Leventét, bár az államnak okozott 6 millió forintos kárt az eljárás során maradéktalanul megtérítette a 9 db számla cégébe történő befogadása miatt (adócsalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége) 9 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla, és bár a vádlott előzetes mentesítést nem kapott, de a közügyektől sem tiltották el. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Az elsőrendű vádlott, Zs. Tibor több vallomásában is próbálta valamiféle irányítói szerepkörrel felruházni Gyenest, de ezt alapos vizsgálat után sem az elsőfokú, sem a másodfokú eljárásban nem látták bizonyítottnak a bírák, ezért ezen vádpontok alól Gyenest maradéktalanul felmentették.

Mindenesetre az elsőrendű vádlottnak nem ez volt az egyetlen furcsa húzása. Miután Gyenesre terhelő vallomást tett, az elsőfokú bírósági eljárás alatt próbálta beszámíthatatlannak nyilváníttatni magát, majd gondnokság alá vetetni, hogy megszűnjön a büntethetősége. Miután ez nem sikerült és hamis elmegyógyászati papírok felhasználása miatt külön eljárás alá vonták, megszökött, és csak hónapok múlva tudták elfogni a fővárosi rendőrök, kinyomozva búvóhelyét.

Gyenes Levente expolgármester az alábbiakat írta mai közösségi bejegyzésében:

„Lemondásom fő indoka az, hogy lakosaink közvetlen szavazással döntsenek arról,  engem tartanak-e továbbra is alkalmasnak arra, hogy az elmúlt 14 év irányvonala szerint vezessem tovább szeretett városunkat.

Jogászkodással, jogi csűrcsavarással még akár évekig megtarthatnám polgármesteri poziciómat, de én ennél egyenesebb vagyok, és az egyszerű, tiszta megoldásokat keresem, szeretem.

Nagyon fontosnak tartom a nyár végére várható polgármester-választást, mivel csak ennek eredményeképpen szűnhet meg az a negatív kampány, amelyet néhány politikai ellenfelem próbál országosan gerjeszteni.

Tudom, hogy a most kezdődő kampányidőszakban is ugyanúgy csak a lejárató hadjáratra számíthatok, mint a két évvel ezelőttiben, így erre lélekben felkészültem, felkészítettem környezetemet is.

2002 óta, az elmúlt tizennégy évben mindig polgármesteri eskümhöz híven, tudásom legjavával szolgáltam szeretett városunkat. Bízom abban, hogy továbbra is bizalmat kapok lakosainktól, hogy városfejlesztési elképzeléseimet megvalósíthassam a jövőben is.

A közösségi oldalán mindenesetre néhány óra alatt több százan biztosították támogatásukról lájkok és bejegyzések formájában. Magyarországon egyedülálló módon egyetlen negatív komment sem kísérte a távozó és újrainduló polgármester bejegyzését. Valamit tud ez a város és ez az ember…”

(Fotó: Gyömrői Önkormányzat)