hirdetés

Aláírásgyűjtés kezdődhet a gumihulladék-hasznosítóról szóló népszavazás kiírásához Kaposváron, miután a Kaposvári Törvényszék hitelesítette a kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet. A bíróság jogerős végzésében megváltoztatta a kaposvári helyi választási bizottságnak az ív hitelesítését elutasító korábbi határozatát, mert a grémiummal ellentétben úgy találta: a feltenni kívánt kérdés megfelel a törvényben meghatározott egyértelműség feltételének. Egy hónapon belül így közel 14 ezer aláírást kell összegyűjteni a helyi népszavazás megtartásához.

kaposvár tüntetés 2

A szavazók egyértelműen el tudják dönteni, mire irányul a kérdés, és az is egyértelmű, hogy a közgyűlésnek milyen döntéseket kell hoznia, ha a népszavazás érvényes, eredményes lesz – jelezték.

A népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtő ív hitelesítését Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke kérte, a kérdés pedig úgy szól, hogy „Akarja-e Ön, hogy KAPosváron gumihulladék-feldolgozó üzemet létesítsen a Homatech Recycling Zrt ?

Szita Károly, Kaposvár Fideszes polgármestere és István Gábor, a Csányi féle cég a Homatech vezérigazgatója áprilisban jelentette be, hogy a cég 2018-ra 16,8 milliárd forintból a városban építi fel 50 embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. Az eredetileg Százhalombattára tervezett beruházás révén évente 30 ezer tonna abroncsot dolgoznának fel hőbontásos technológiával.

A polgármester azt mondta: olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely Kaposvárt a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi. Szita Károly azóta többször is hangsúlyozta: Kaposváron eddig sem kapott és ezután sem kap működési engedélyt olyan cég, amely a legkisebb veszélyt is jelentheti az egészségre.

Az ellenzéki pártok ugyanakkor egységesen tiltakoznak a beruházás ellen, és követelik, hogy a fideszes városvezetés vonja vissza a gumifeldolgozó támogatásáról szóló döntést. Érvelésük szerint a beruházás kockázatos, féltik az emberek egészségét, hiányolják az előzetes tájékoztatást és nehezményezik, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét sem. A gumihulladék-hasznosító ellen több tüntetés is volt az elmúlt hónapokban a somogyi megyeszékhelyen. A népszavazás kiírásához a mintegy 55 ezer kaposvári választópolgár 25 százalékának támogatása kell, azaz 13.750 -en, az íveket az aláírások ellenőrzésére 30 napon belül, egyszer lehet benyújtani a helyi választási bizottsághoz.