hirdetés

A NAV nyomozói őrizetbe vettek egy ügyvédet, aki Németországból behozott luxusautókkal üzletelt, azonban áfát nem fizetett utánuk. Kínálatában Porschék, BMW-k, Mercedesek és Ferrari is kérhető volt – tájékoztatott róla Facebook-oldalán a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Csaknem negyven autó adásvételét vizsgálják.

 

Az elfogott férfi régi ismerőse a hivatalnak, hiszen tavaly tavasszal egy dél-alföldi vágóhídnak kiállított fiktív számlák, törvénytelen kölcsönök és egy tanú befolyásolása miatt őrizetbe vették. Arról is informálnak, hogy a nyomozók 2020-ban a Terrorelhárítási Központ és a MERKUR bevetési egység támogatásával hat további személy őrizetbe vétele mellett több mint
hetven ingatlant, luxusautókat, befektetéseket és készpénzt zároltak, de az ügyvéddel szemben további bűncselekmények gyanúja is felmerült.

Az ügyvéd a NAV nyomozói szerint igazán szorgalmas volt, hiszen a férfi több szektorban is tevékenykedett, a luxusjárgányok mellett tanácsokkal segítette egy Szlovákiából és Ukrajnából fűrészárut beszerző láncolat áfacsaló ügyleteit is. Ahogy az üzletbe „szakértelmével” belépett. Így az áfa eltitkolás módszerein is finomított a banda, strómanokat vontak be és ezért részesedést is kapott az ügyvéd.

A nyomozók az autóértékesítések mellett mintegy félszáz Tüzép-beszerzéseit is vizsgálják országszerte.

A Facebook-posztban az is olvasható, hogy az ügyvéd és a fűrészáru-kereskedő őrizetbe vételével végződő akcióban a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói, informatikusai és járőrei a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészeivel közösen több mint nyolcvan helyszínen végeztek kutatásokat. Az akcióban zárolt ingatlanok és járművek értékével a költségvetésnek okozott mintegy háromszáztízmillió forintos kár teljes egészében megtérülhet.

( TE)