hirdetés

Lebukott az állami hitelekkel trükköző banda, akik közel 300 millió forinttal károsították meg az állami költségvetést kamu 3 D-s nyomtatógépek álvásárlásával. A háromfős csaló brigád két tagját elfogták, lesz idejük a dutyiban gondolkodni, hogy megérte-e ügyeskedni.

 

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványozta annak a két férfinak a letartóztatását, akik a cégek technológiai korszerűsítésre kiírt állami pályázaton jutottak jogtalanul közel 300 millió forintnyi támogatáshoz.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak szökésben lévő társa mikro- és kisvállalkozások technológiai korszerűsítésére kiírt pályázaton kívánt államilag támogatott hitelhez jutni, azonban ehhez megfelelő céggel nem rendelkezett. Közvetítőkön keresztül a férfi eljutott és megállapodott a két szegedi gyanúsítottal abban, hogy egyikük cégeket biztosít a pályázat benyújtásához, míg a másik terhelt működő informatikai vállalkozásán keresztül átszámlázzák azokat a 3D-s nyomtatókat, amelyek beszerzéséhez a hitelt igénylik.

A banda sikerrel járt 2020. augusztusában és októberében két bankkal megkötött szerződésekkel 286 millió forint államilag támogatott hitelhez jutottak. A pályázati kérelemben valótlanul tüntettek fel egy kínai céget, mint forgalmazót, ahogyan a nyomtatók értéke is többszöröse volt a valós értéknek, és hiába trükköztek a gépek nevével és találtak ki új márkaneveket, a későbbiekben ez mind mind kiderült. Azaz csak a bajt növelték. A gyanúsítottak a jogosulatlanul elnyert hitel összegét többszörös utalásokkal megpróbálták eltüntetni, és a gépek üzembe helyezéséről valótlan jegyzőkönyveket állítottak ki.

Az üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban a főügyészség a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsításának, valamint a bűnismétlés veszélyére figyelemmel tett indítványt a két férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

(CsT)